FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
We moeten de vergrijzing in het Belgische bedrijfsleven oplossen door duojobs
published by , on 28/09/2018

Romina LongoDoor Romina Longo  (Managing Director Batenborch Interim Management)

Het Belgische bedrijfsleven staat voor een aantal op het eerste zicht moeilijk te overbruggen uitdagingen: werkdruk leidt ertoe dat jongeren en ouderen in een burn-out verglijden; door AI gaan tal van arbeidsplaatsen verdwijnen; door de vergrijzing raken jobs niet ingevuld en ons pensioenstelsel staat zo zwaar onder druk dat het dreigt onbetaalbaar te worden als we niet allemaal langer blijven werken. Ik geloof dat duojobs, eventueel in combinatie met interim-management, op veel van deze uitdagingen een antwoord kunnen bieden.

Veel getalenteerde jongeren met een gezin willen een privéleven. Als ze mochten kiezen, zouden ze in het begin van hun carrière niet fulltime werken. Helaas lukt dat niet altijd en dan bezwijken ze sneller onder de te hoge druk. Ouderen met een rijkgevulde carrière weigeren ook om nog een job aan 120% op zich te nemen, zeker met de verhoogde pensioenleeftijd van 67 jaar in het verschiet. Werkdruk leidt meer en meer tot burn-outs en die wensen we niemand toe.

Maar toch, we zitten als samenleving met een aantal problemen, waarvan de vergrijzing niet de minste is. Een acuut voorbeeld zagen we recent nog bij Infrabel. Via een grootse wervingscampagne hoopt de netbeheerder voor eind 2018 nog 600 nieuwe werknemers aan boord halen en tegen 2020 ruim 1.400 nieuwe werknemers. De reden: een te grote uitstroom omwille van de vergrijzing.

Hetzelfde geldt voor de traditionele familiebedrijven. Binnen het Belgische bedrijvenlandschap wordt 40% van de familiale ondernemingen geleid door 55-plussers. De expertise en ervaring van deze leiders is goud waard, maar te lang inzetten op dat vertrouwde leiderschap is op termijn niet gezond. Voor 2025 wordt dan weer verwacht dat meer dan de helft van de bedrijven AI, robotica en andere vernieuwde technologieën zal gebruiken. Veel beroepen verdwijnen en volledig nieuwe competenties worden een must. Wat te doen nu innovatieve digitalisering onmisbaar is en de oudere generatie aan opvolging moet beginnen denken?

Proactief overschakelen naar de opvolging via een goed doordacht transitieproces is aan de orde. Daarom pleit ik voor het idee van duojobs, een manier van werken die meer en meer opkomt en een antwoord biedt op onze maatschappelijke behoeftes. Laat de generaties van twintigers en 55-plussers samen een job delen. Zo stijgt de kans dat de vergrijzende generatie langer aan het werk blijft. In een duojob krijgen zij extra erkenning door hun coachende rol. Tegelijk compenseren ze het huidige tekort aan talent binnen bedrijven. De kennis en competenties van de verschillende generaties (babyboomers, X en Y) is vandaag zo complementair dat een wederzijdse wisselwerking zeer waardevol is.

Een generatiemix met doorgewinterd talent en frisse innovatie-ideeën biedt de beste oplossing voor de uitdagingen waar onze kmo’s vandaag voorstaan. Het is uiteraard af te raden om een te jonge generatie (23-29 jaar) te vroeg voor de leeuwen te gooien. Duojobs kunnen in combinatie met een interim-management een goede oplossing bieden voor kleinere ondernemingen waar te weinig senior talent aanwezig is. Via de inschakeling van een ervaren freelancer koopt een familiebedrijf of kmo niet alleen extra leertijd maar ook de frisse blik van een business-expert.

Het antwoord op de nakende pensioengolf ligt wat mij betreft duidelijk bij een goede generatiemix en duojobs. Belgische bedrijven moet dus tijdig tekenen voor een team waarin er plaats is voor: een uittredende oude garde met ervaring, een interim-manager die businessexpertise aanreikt tijdens periodes waarin daar nood aan is en beloftevolle millennials. Wacht niet tot morgen of tot het tijd is voor een noodkreet, maar start vandaag al aan een strategische denkoefening met een focus op het — nog steeds onmisbare — menselijk kapitaal.

(Dit artikel verscheen initieel op Standaard.be/opinies)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.