FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
HRM en het Internet of Things: hoe wearables onze effectiviteit kunnen verhogen (II)
published by , on 17/08/2017

Door Lucas Ruijs (Consultant Capgemini Consulting Nederland)

Uit recent onderzoek van Prof. Strohmeier, gepresenteerd op het “From Digital to Smart” congres georganiseerd door de Universiteit van Twente en Capgemini Consulting, blijkt dat HRM nog niet klaar is voor het Internet of Things (IoT) [1]. Het Internet of Watte?! “Internet of Things” is het netwerk dat ontstaat door steeds meer apparaten aan elkaar te koppelen – niet alleen smartphones en laptops, maar ook koelkasten, thermostaten, garagedeuren en zogenaamde wearables. Eind 2020 zijn er naar schatting circa 30 miljard apparaten verbonden met het interne [2]. Dat waren er in 2012 nog ‘slechts’ 8.7 miljard [3]. In deel 1 van deze serie beschreef ik hoe HR wearables kan inzetten om fysieke en financiële risico’s te vermijden. Interessant, maar kunnen we deze wearables ook inzetten om onze effectiviteit te verhogen en onze HR policies te verbeteren?

Wearables: de ultieme effectiviteitscoach
Voor hen die niet van cliffhangers houden: ja, we kunnen wearables inzetten om onze effectiviteit te verhogen. En nee, ik doel daarmee niet op de ‘vooruitgang’ om whatsappjes en emails op je polshorloge te ontvangen, in plaats van op je telefoon in je broekzak. Dat werkt mijns inziens eerder effectiviteit-verlagend dan verhogend. De productgroep wearables heeft veel meer potentie dan simpelweg meer informatie op nog meer devices, en ik geloof er in dat deze potentie in de komende jaren waarheid gaat worden.

Ik zie het als volgt voor mij: op basis van real-time data, weet een wearable altijd hoe ik mij voel. Bijvoorbeeld gestresst, relaxed of gefocust. Mijn verwachting is zelfs, dat er wearables zullen komen die weten hoe ik mij voel vóórdat ik mij zo voel: het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat een wearable op termijn de signalen van een opkomend griepje kan herkennen voordat het zweet mij letterlijk uitbreekt. Gebaseerd op die data, kan een wearable ook inschatten wat voor type werk het best bij mij past op dit moment. De wearable wordt een productiviteitscoach. Gezien mijn huidige fysieke staat, stelt mijn wearable voor om eerst cognitief zwaar werk te verrichten. Wanneer mijn cognitieve reserves opraken, adviseert hij om over te stappen op cognitief lichtere taken en uiteindelijk rond ik de dag af met fysiek zwaar maar ongevaarlijk werk.

Fastforward naar de volgende stap in de wearables roadmap. Inmiddels is het mogelijk om wearables te koppelen aan mijn agenda en takenlijst. Gebaseerd op jaren van data, weet mijn wearable precies hoe ik mijn werkdag moet inrichten om maximaal effectief te zijn. Noem de adviezen die mijn wearable mij geeft “Performance Management 2.0”: van reactief één keer per jaar beoordelen naar het helpen van medewerkers om in een continue “flow” te werken. Op mijn verzoek spit mijn wearable mijn takenlijst door en komt met het volgende voorstel: ’s ochtends, wanneer ik op mijn meest creatief ben, ga ik nadenken over een nieuw blogonderwerp. Ervaring leert dat ik daar circa 45 minuten voor nodig heb, tijd die ik voornamelijk besteed aan het lezen van diverse artikelen. Ik word hier vrolijk van en kom met een aantal nieuwe ideeën. Daarna is het voor mij de ideale tijd om met diverse collega’s te sparren over nieuwe workshops. Zij hebben aan mij een energieke, enthousiaste collega. Na deze taken is het tijd om een belangrijke offerte te reviewen: cognitief zwaar werk, waar veel detailgericht en focus bij komt kijken. En passant reserveert mijn wearable een 1-persoons werkplek, zodat ik dit in stilte kan doen. Daarna zijn mijn cognitieve reserves even leeg en adviseert mijn wearable mij om even de vaatwasser op de vloer te legen. Ik ben dan wel een kenniswerker, maar dit moet uiteindelijk ook gedaan worden. In de achtergrond borrelt datgene wat ik vandaag gelezen heb nog door en “Eureka!”, ik heb de perfecte intro voor mijn nieuwe blog eigenlijk al geschreven. Mijn dag kan niet meer stuk en ik ben uitermate effectief geweest.

Vergelijk dat met hoe een dag ook kan gaan en denk hierbij vanuit een verzuimbeleid perspectief. In plaats van de dag te beginnen met mijn favoriete onderwerp (blogs), begin ik met de offerte review. Met de filestress en gebrek aan cafeïne nog in mijn aderen, moet ik diverse stukken driemaal lezen. Mijn focus dwaalt alvast af naar de leukere taken die nog in het verschiet liggen en ik zie twee spelfouten over het hoofd. Manager boos, ik gefrustreerd. De collega’s die ik vervolgens tegen kom zien dit ook en vragen zich af waarom ze mij ook al weer uitgenodigd hadden voor de sparringsessie. Ik zit nog met mijn hoofd bij de offerte en kom met weinig goede input. Aan ontspannen nadenken over een nieuw blog kom ik al helemaal niet toe. Gefrustreerd rijd ik naar huis, om het morgen maar weer op nieuw te proberen. Een goed verzuimbeleid, gestoeld op wearables, had dit kunnen voorkomen.

Natuurlijk, bovenstaande voorbeelden zijn overdreven. Of toch niet? Wij zijn emotioneler en irrationeler dan wij vaak toegeven en wees eens eerlijk: wie staat er echt stil bij de optimale inrichting van zijn werkdag. Wie heeft eens echt een goed experiment uitgevoerd om zijn maximale effectiviteit tijd te onderzoeken. Met hypothesen, dagelijkse metingen en controle-variabelen. Vaak hebben wij bepaald gedrag aangeleerd – tijdens onze studie, of in de eerste baan – en daar houden wij ons aan vast. Mijn inschatting is dat een wearable die ons continu monitort nog wel eens tot hele verrassende uitkomsten kan leiden.

Silicon Valley goes healthcare
Het gat tussen de functionaliteit van je huidige Apple Watch en het bovenstaande is nog groot. Maar Silicon Valley begint steeds meer interesse te tonen in medische toepassingen van technologie en zal dit gat op termijn dichten. Google heeft al jaren haar eigen onderzoeksproject Calico, met als missie het “oplossen van ouderdom” [4]. Calico streeft ernaar om het ouderdomsproces te begrijpen en uiteindelijk tegen te kunnen gaan. Apple heeft haar Health applicatie, dat dient als meetinstrument en dossier voor al je medische en fitness data en zelfs dient als donorregistratiemiddel [5]. Naast deze giganten zijn er vele startups bezig met diverse medische toepassingen die onze gezondheid, productiviteit en effectiviteit ten goede zullen komen. Vooruitgang begint in Silicon Valley altijd met twee ingrediënten: een idee, en data. Het idee ligt op straat. En de data? Deze komt van, juist, wearables.

Dus, HR manager: houd de ontwikkelingen in de gaten! Natuurlijk sta je er niet alleen voor, de ontwikkeling van de wearables is er per definitie één die een pure HR-focus overschrijdt. Pak dit topic op in een multidisciplinaire setting, mét specialisten van binnen en buiten de organisatie, en ga samen op zoek naar interessante business cases. Denk aan het eerder genoemde Performance Management en Verzuimbeleid, maar ook aan Recruitment en bijvoorbeeld projectteamsamenstelling: de toepassingsgebieden van wearables binnen jouw organisatie zijn legio. Als voorvechter van “de juiste man op de juiste plek” is dit een mooi moment om deze spannende ontwikkeling in je organisatie aan te kaarten.

[1] http://www.uni-saarland.de/fileadmin/user_upload/Professoren/fr13_ProfStrohmeier/Aktuelles/Final_report_Smart_HRM_EN.pdf
[2] http://spectrum.ieee.org/tech-talk/telecom/internet/popular-internet-of-things-forecast-of-50-billion-devices-by-2020-is-outdated
[3] http://www.forbes.com/sites/quora/2013/01/07/how-many-things-are-currently-connected-to-the-internet-of-things-iot/#c6b7c8d63791
[4] https://www.calicolabs.com/
[5] http://www.apple.com/newsroom/2016/07/apple-and-donate-life-america-bring-organ-donation-to-iphone.html


(Dit artikel verscheen initieel op www.nl.capgemini-consulting.com)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.