FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Change or perish: over dino’s en HRM-ers
published by , on 13/07/2017

Door Marc Ernst (Directeur BizInfo/HRMinfo)

HR professionals die zich niet (snel en fundamenteel) zullen aanpassen aan de digitalisering, zijn gedoemd om te verdwijnen. Op termijn, maar sneller dan gedacht.

Eerder gebeurde dat met de dinosaurussen, zowat 65 miljoen jaar geleden.

Herbert Spencer (een Brits socioloog, filosoof en antropoloog), de geestelijke vader van de theorie van de ‘survival of the fittest’, wist het ook al: de soorten die zich het best en het snelst aanpassen aan een veranderende omgeving hebben het meeste kans om te overleven.

Philippe Houssiau, destijds Europees HR director bij Raychem, het huidige TE Connectivity, en later senior partner HR advice bij PwC, en een van de zeldzame HR professionals die doorstootte tot general manager/vice president en zelfs tot CEO (van respectievelijk de Healthcare-divisie van Agfa Gevaert, Telegentis en Alliance Medial Ltd) liet dat inzicht, maar dan toegepast op de HR-wereld, ruim 15 jaar geleden optekenen in HR Magazine.

De wijze woorden van Houssiau zijn vandaag prangender en actueler dan ooit. Echter niet voor iedereen in de zelfde mate.

De jobs met het minst toegevoegde waarde en de grootste mate van repetitiviteit, die tevens het makkelijkst te informatiseren zijn, zullen het eerste sneuvelen. Dat is in de HR-wereld niet anders dan in de financiële. Het uitvoerend personeel bij de Belgische banken is sinds 2000 meer dan gehalveerd. De aangekondigde ontslagen bij ING België zijn slechts een voorbode van wat bij andere banken ook staat te gebeuren.

Serial ondernemer en technologie- en innovatiegoeroe Peter Hinssen stelde onlangs in de krant De Tijd dat ‘een pak mensen die bij de Partena’s en SD Worx’s van deze wereld werken zich ernstig zorgen moeten maken’. Hij kan het weten want hij is, via zijn nieuwste bedrijf nexxworks, consultant op het vlak van ‘Het Nieuwe Werken’ en adviseerde onder meer SD Worx.

Maar ook sommige medewerkers van uitzendkantoren – eveneens die met lage toegevoegde waarde en waarvan taken in grote mate herhalend zijn en kunnen geautomatiseerd worden – zullen binnen afzienbare tijd hun job zien verdwijnen. Volgens de OESO zal dat het geval zijn voor zowat 25 procent van dergelijke taken, ongeacht de sector. De gerenommeerde instelling voorspelt dat over alle soorten jobs heen 10 procent zal verdwijnen. De lager opgeleiden lopen de grootste kans om overbodig te worden door robotisering en digitalisering.

Met haar schatting zit de OESO véél lager dan het geruchtmakende onderzoek van wetenschappers Frey en Osborne van Oxford University uit 2013. Zij bekeken liefst 700 beroepen en voorspelden dat over twintig jaar 47 procent van die banen verdwenen kan zijn.

Slimme uitzendkantoren anticiperen op deze trend en zetten internetplatformen op die makkelijker, accurater, goedkoper en sneller kunnen doen wat vandaag uitzendconsulenten doen. In eigen land doet bijvoorbeeld Vivaldi dat met SealJobs.com en Randstad met Ploy.be. Internationaal doet Randstad dat met twago.com en met RiseSmart.com. En het zal dat in de toekomst ongetwijfeld meer dan vandaag ook doen met Monster.com dat het vorig jaar voor een prikje overnam.

Randstad, de wereldwijde nummer twee onder de HR-dienstengroepen met een sterke uitzendpoot, heeft, via zijn Innovation Fund, niet minder dan 2500 start ups op de radar staan waarvan het er 500 als actieve prospecten beschouwt. Jaarlijks doet het gemiddeld 13 investeringen in de start up-wereld (doorgaans participaties, soms overnames).

Het Japanse Recruit, waarvan USG People een onderdeel is, beschikt over 1000 eigen ICT-engineers en developers en heeft financiële belangen in 200 webplatformen en 350 mobiele applicaties. Dit over de hele wereld, soms in bedrijven die nogal ver afstaan van zijn core business zoals in websites op het vlak van housing, traveling, dining, beauty, life style en auto’s. Recruit zit immers, vindt het zelf, in de brede matching business. Matching people mag dan wel zijn kernactiviteit zijn, de participaties daarbuiten ziet het als line extensions en, vooral, als noodzakelijk om een gedegen kennis te verwerven van de digitale toekomst en dito economie van morgen (eigenlijk al van vandaag).

Over de HR-innovatiestrategie van Adecco en diens participaties in diverse start ups brengt Marcus Sawyerr (president van Group X, het R & D Lab van Adecco op het vlak van digitale innovatie) in HRM.report een exclusieve inkijk.

Lees verder op www.HRMinfo.net/eHRMnl

Dit is een uittreksel uit het ‘Vooraf’ van HRM.report over eHRM

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.