FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
HRM en het Internet of Things: de opkomst van de wearables (I)
published by , on 01/07/2017
Lucas Ruijs

Lucas Ruijs

Door Lucas Ruijs (Consultant Capgemini Consulting Nederland)

Uit recent onderzoek van Prof. Strohmeier, gepresenteerd op het “From Digital to Smart” congres georganiseerd door de Universiteit van Twente en Capgemini Consulting, blijkt dat HRM nog niet klaar is voor het Internet of Things (IoT) [1]. Het Internet of Watte?! “Internet of Things” is het netwerk dat ontstaat door steeds meer apparaten aan elkaar te koppelen – niet alleen smartphones en laptops, maar ook koelkasten, thermostaten, garagedeuren en zogenaamde wearables. Eind 2020 zijn er naar schatting circa 30 miljard apparaten verbonden met het internet[2]. Dat waren er in 2012 nog ‘slechts’ 8.7 miljard[3]. Interessant, maar wat heeft HR er aan?

De wearable als vaandeldrager van veiligheid

Nou, een heleboel. Een speciale productgroep van het IoT, de draagbare apparaten die lichaamsfuncties als hartslag en transpiratie meten, zijn namelijk uitermate interessant. Deze draagbare apparaten zijn onder de ‘techies’ bekend als “wearables” en hoewel deze productgroep nog lang niet volwassen is, herbergt het een enorm potentie. Een potentie vele malen groter dan wat er op dit moment wettelijk gezien toegestaan is, maar de wetgeving loopt vaker achter op technologische vooruitgang. De potentie van wearables schuilt in het creëren van real-time inzicht in het fysieke welzijn van de allerbelangrijkste ‘assets’ van organisaties: de mens.

Door allerlei lichaamsfuncties te meten en deze te analyseren, geeft een goede wearable (op termijn) inzicht in hoe jij je voelt. Natuurlijk, dat inzicht verkrijg je het best op de ‘natuurlijke’ manier, door actief aan zelfreflectie te doen. Maar laten we eerlijk zijn: als de deadlines naderen en de druk oploopt, dan vergeten we nogal eens naar onszelf te kijken. De overheid heeft recent een schokkende conclusie getrokken uit een onderzoek naar bedrijfsongevallen: in de top 3 van oorzaken staan “stress en vermoeidheid”[4]. Dat moeten we toch kunnen voorkomen?

Een wearable kan ons hier bij helpen. Stel je eens voor dat een wearable, op basis van je hartslag en transpiratieniveau, analyseert of je medewerkers wel fysiek fit genoeg zijn om aan de machine te staan. Een van je medewerkers, een metaalperser genaamd Gerard, is een stoere vent met een pasgeboren baby. Als echte bikkel laat hij zich nooit kennen, ook niet na een nacht slecht geslapen te hebben. Daar is hij wel aan gewend. Wat hij niet weet, is dat hij de afgelopen dagen een griepje heeft opgelopen. Hij weet het nog niet, want de effecten van de griep hebben zich nog niet geopenbaard, maar ze vreten wel aan zijn concentratie. Zijn wearable springt op oranje en het bedrijfsreglement verbiedt hem om de grote metaalpers te bedienen. Het is beter als hij wat vaker pauze neemt, en af en toe een deel van de fabriek bezemt in plaats van met gevaarlijke machines te werken. Zo is hij toch productief én veilig bezig.

Een vergelijkbaar voorbeeld voor kantoormedewerkers: de wearable concludeert een overdaad aan cafeïne-inname, stress en vermoeidheid. Het is duidelijk dat collega Diederik onder hoogspanning staat, maar toch staat hij op het punt om een belangrijk meerjarig contract te ondertekenen. Natuurlijk, hij heeft zijn dag zorgvuldig gepland en hij heeft het contract meerdere malen doorgelezen. Het onderbuik gevoel dat het toch niet helemaal lekker zit drukt hij weg, want de afspraak staat nou eenmaal voor vandaag. Wat moet hij dan? Tegen zijn directeur zeggen dat hij het niet weet? Die zegt dan gewoon dat hij het nog een keer moet lezen. Ook nu komt de wearable in actie en springt op code rood: het teken dat hij geen contract mag tekenen totdat hij voldoende bijgeslapen is. Dat heeft de HR manager in een eerder stadium bij de directeur bedongen, die het in het kader van het bedrijfsbelang een uitstekend idee vond. Diederik is off the hook.

Waarom de HR manager?

De potentiële waarde van wearables voor onze veiligheid en dat van het bedrijf is duidelijk. Maar waarom moet HRM de kartrekker zijn? Zoals gezegd, HR staat er niet alleen voor. Een goede Chief Technology Officer (CTO) heeft een duidelijk visie op het IoT in het algemeen en in het bijzonder, wearables. De Environment, Safety & Health (EHS) of Risk afdelingen in het bedrijf kunnen ondersteuning bieden (in samenwerking met de medische wereld) in het identificeren van de belangrijkste fysieke en financiële risico’s. Gezamenlijk wordt er dan gekeken hoe wearables uitkomst kunnen bieden. In samenwerkingsverbanden, multidisciplinaire Centers of Excellence, zijn er vele nieuwe inzichten mogelijk. Maar HR is uiteindelijk de kartrekker, omdat wearables ingrijpen op fundamentele kwesties van verantwoordelijkheid, vertrouwen en de relatie tussen de werknemer en de werkgever.

We zijn het aan onze medewerkers verplicht om ze te behoeden voor fysieke en financiële risico’s daar waar wij dat redelijkerwijs kunnen. Daarnaast is het ook onze taak om zorg te dragen voor een goed gebruik van deze wearables. Er zijn legio mogelijkheden tot misbruik van de personal big data die deze wearables opleveren. Daarnaast is de belofte van wearables groter dan alleen ongevallenpreventie – ze kunnen ons helpen om onze persoonlijke effectiviteit te vergroten. Een uitgelezen kans voor HR om echt op een strategisch gebied aan de organisatie effectiviteit te werken. Genoeg redenen dus om vandaag nog met je CTO om tafel te gaan!

Maar hoe kunnen wearables onze persoonlijke effectiviteit vergroten? En hoe moet de HR afdeling en organisatie zich voorbereiden op de komst van het IoT? Wat te denken van privacy en beveiliging? Daarover meer in het vervolg van deze serie over HRM en het Internet of Things.

(Dit artikel verscheen initieel op www.nl.capgemini-consulting.com)

—————————————————————————————————-

( Info HRMinfo)

Meer info over e-HRM in de recente HRM.report van HRMinfo.net

Zie www.HRMinfo.net/eHRMnl 

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.