FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Re-inventing (HR) management @ Poult Group
published by , on 21/10/2016

Door redactie HRMinfo.net/blogs

De headlines van de presentative van Robert Collart (Chief Happiness and Development Officer bij Poult Group) op de HRM Inspiration Day 2016 (22/11)

Chief Happiness and Development Officer : de titel van Robert Collart geeft aan dat Poult Group, een producent van koekjes (die gemaakt worden voor verschillend distributiemerken), de tweede grootste in Frankrijk na LU, er atypische opvattingen over HR management en management tout court op na houdt.

Het bedrijf is in Frankrijk een van de voorlopers van het collaboratief en democratisch management, met in grote mate zelfsturende teams.

Dit alles met maar een doel: een zo performant mogelijke onderneming zijn, die er maximaal voor haar klanten is, die spoort met het geluk op het werk van de medewerkers  Ook een naar buiten gericht bedrijf zijn, met een sterke entrepreneurial corporate responsability-cultuur.

Poult Group, die vijf productie-eenheden telt, werd tot 2014 geleid door de Belg Carlos Verkaeren. Die is vandaag senior adviser.

In 2005 besloot men het roer helemaal om te gooien: het oude management-denken en de daarbij horende structuren moesten plaats maken voor de vernieuwede inzichten van o.a. Gary Hamel (The Future of Management, 2007),  Daniel Pink (Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us, 2009) en Isaac Getz et Brian M. Carney (Liberté et Cie, 2012).

Die koerswijziging werd geleidelijk doorgevoerd. De eerste stap was om samen met de medewerkers een gedeelde visie uit te werken.  Nadien gaf de site van Montauban het voorbeeld door een organisatiestructuur op te zetten gebaseerd op autonome en verantwoordelijke ploegen. Dus op een management(stijl) die steunt op vertrouwen. 2 managementniveaus werden geschrapt. Enkele jaren later ook het directiecomité.  Idem met de verkokerde functionele organisatiestructuren.  Een systeem van roterend co-leadership werd ingevoerd. Ook het verloningssysteem werd gewijzigd. Alle premies werden afgeschaft en geïntegreerd in het vaste salaris, ook voor de sales-mensen,

Strategische transversale teams werden opgezet, waaronder die voor het Coporate Project bestaand uit arbeiders,  middel-managers en kaderleden.

De revolutionaire aanpak van Poult concretiseert zich ook op het vlak van de investeringen.  Een multidisciplinaire task force, met vertegenwoordigers uit alle geledingen van het bedrijf, beslist vandaag over de investeringen.

De communicatie cultuur en-structuur werd eveneens grondig door elkaar geschud: transparantie en open en snelle communicatie, via vooral (interne) sociale media, zijn er een realiteit. Bij Poult dus geen top-down communicatie meer. Er wordt tegenwoordig in ‘netwerken’ gecommuniceerd, naar analogie van het brein. Iedereen wordt gelijktijdig over alles geïnformeerd, alle informatie (ook delicate) is ook voor iedereen toegankelijk.  Het bedrijf ken dus ook geen pijnlijke, maar elders veel voorkomende, situaties waarbij de aandeelhouders of de media sneller dan de medewerkers op de hoogte zijn van beslissingen. Alle wezenlijke beslissingen worden bij Poult trouwens zo collectief mogelijk genomen, dit om de collectieve intelligentie haar verdiende belang te verlenen.

De aanpak van Poult was succesvol: forse groei (meerdere jaren op rij van 10 en meer %).

Ook vielen het bedrijf meerdere awards te beurt:  voor ‘innovatie’  (2011), ‘collaboratieve innovatie’ (2012), ‘hoopgevende management-vernieuwing’ (2013) en ‘Mieux Vivre en Entreprise’ (2013) en ) et ‘Meilleure innovation RSE’ au Printemps des Universtés d’entreprise (2016). Deze laatste bekroont het vernieuwende, zelfs disruptieve, HR- en personal development-beleid van Poult.

Meer info & inschrijving HRM Inspiration Day 2016 : www.HRMinfo.net/ID2016NL

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

(Advertentie)

Robert Collart is de keynote speaker tijdens de HRM Inspiration Day 2016 (22/11)

Meer info & inschrijvingen : www.HRMinfo.net/ID2016nl

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.