FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Een learnatic in Denver
published by , on 08/06/2016

Door Annelies Baelus (Business Manager Opleidingen bij Acerta)

Het doet wat met een learning-junkie: 4 dagen ondergedompeld worden in boeiende sessies, uitdagende workshops en inspirerende redevoeringen, over leren en talent ontwikkelen tijdens de ATD International Conference & Exposition in Denver (22-25 mei 2016).
Naast een heleboel praktische tips die ik hapklaar kan toepassen in mijn trainingen, ben ik toch vooral geraakt door een aantal inzichten die je alleen maar opdoet als je afstand neemt van de ratrace van elke dag.

Hierbij drie take-aways die ik in mijn valies gestopt heb:

1. Creëer een leercultuur in jouw organisatie. Als er één ding is dat succesvolle bedrijven gemeen hebben, is het hun vermogen om te leren.

Daarbij is belangrijk dat leren zich niet beperkt tot de verdieping waar de trainingafdeling gevestigd is. Leren is niet alleen de verantwoordelijkheid van de l&d-manager, maar van iedereen. In zijn openingsspeech liet ATD-voorzitter Tony Bingham het volgende optekenen: “Everyone is a learner and everyone is a teacher”. Betrek dus iedereen bij jouw leercultuur. Zoals Simon Sinek in zijn indrukwekkende keynote zei: “Managers moeten tijd vrijmaken om te laten leren en werknemers zijn mee verantwoordelijk voor leren”. Seniors of experten in je organisatie kunnen mee verantwoordelijk zijn voor het leren van juniors. Laat ze delen, trainen, coachen. Je versterkt daardoor niet alleen de collegiale banden, maar tegelijkertijd voelt een senior zich gewaardeerd. Mensen delen graag kennis. Help ze door ze tijd te gunnen hiervoor, door ze didactisch te ondersteunen of op te leiden. Ze zullen gemotiveerder zijn om deze rol op te nemen. Bij Google worden vandaag bijvoorbeeld de helft van de trainingen gegeven door vrijwillers-medewerkers.

2. Leiderschap vertoont veel gelijkenissen met ouderschap.

Het is een rol waarvoor je uitdrukkelijk kiest, waarbij je bereid moet zijn om te zorgen voor anderen en pas in laatste instantie voor jezelf. Simon Sinek, auteur van het boek “Leaders eat least” en een van de hoofdsprekers dit jaar, ging in zijn indrukwekkend betoog in op de kwaliteiten die een goed leider kenmerken.
Zelfopoffering en bescherming bieden, het klinkt misschien een beetje melig, maar het komt erop aan om een cirkel van veiligheid te bouwen rond je medewerkers. Geen financiële veiligheid of jobzekerheid is hier aan de orde, maar medewerkers de mogelijkheid bieden om te falen en te leren uit hun fouten zonder ze er meteen op af te rekenen. Medewerkers die overgecontroleerd worden, die boeten voor elk foutje, zijn alleen nog bezig met zich in te dekken tegen hun leidinggevende. Waarom zou je je beste ideeën delen met een organisatie die drijft op controle en angst voor mislukking?
Leiders zijn daarom een belangrijk rolmodel en zullen bescherming en loyauteit oogsten van hun medewerkers als deze zich veilig voelen bij hun leider.
Maar leiderschap leer je niet zomaar. Het is geen exacte wetenschap, eerder een kwestie van veel oefenen, met kleine pasjes vooruitgaan, falen en vooral doorzetten. Het is niet de intensiteit van het leiderschap dat het verschil maakt, maar wel de consitentie.

3. Facts fade, stories stick.

Het is niet nieuw, de techniek van storytelling om je leerinhoud makkelijker te laten “plakken” bij de lerenden. Tijdens het congres waren er dan ook diverse seminaries gewijd aan deze leertechniek.
Een sterk verhaal kan een training ondersteune, dat is zeker. Het zorgt met name voor verbeelding en emoties. Vooral emoties versterken en verlengen “de transfer” van de leerinhoud en ook het beter herinneren ervan. Een goede trainer is dus een goede verhalenverteller!

Voed het hoofd, beweeg het hart! Daar gaat het om. Be sticky!

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.