FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Zelf-sturing of zelf-organisatie?
published by , on 21/03/2016
Door Christianne van de Pas

Tjonge wat kan er toch een wereld van verschil zitten in de beleving van een woord! In de afgelopen maanden ben ik met veel plezier bij allerlei bijeenkomsten geweest waar gesproken over ‘zelfsturing’. Wat valt mij op? Naar events onder de naam ‘zelfsturing’ komen vooral geïnteresseerden die eigenlijk al aan zelfsturing doen. Anders gezegd: zelfsturings-events trekken publiek dat zelfsturing al ként. Liever zou je zien dat zelfsturings-events publiek trekken dat zelfsturing nog níet kent, om vertrouwd te raken met wat (meer) zelfsturing is en aan voordelen biedt. Om vertrouwd te raken met die onwijs eenvoudige boodschap die achter ‘zelfsturing’ schuil gaat, en dat werkelijk ieder bedrijf (iets) meer zelfsturend kan worden. Zelfsturing bréngt: winst op innovatiekracht, winst op ‘fijner werken’ en winst op kosten als u optelt wat innovatie en medewerkers-tevredenheid u allemaal kunnen opleveren. Nog los van de winst op uw kosten gerelateerd aan de mensen die vooral druk zijn met het managen van andere mensen.

Sturen en zelfsturing

Zelfsturing is een ooit gekozen woord al vele jaren geleden. Vooral dat ‘stuur’ lijkt nu de verwarring te zaaien. Geen bedrijfseigenaar zit erop te wachten dat zijn/haar mensen wel eens even gaan bepalen wat de koers van het bedrijf moet worden en waarin te investeren. Natuurlijk niet. Ook lijkt dat ‘stuur’ nog wel eens hele onwelkome associaties op te roepen met ‘zelfbestuur’ – ‘vér van weg blijven’ is de automatische, wellicht veelal onbewuste, reactie. Aversie gevoed door associaties met allerlei ideologieën en wat deze teweeg kunnen brengen, van het communisme tot afscheidingsfanatici, waar ook ter wereld. En aversie is echt niet te zacht uitgedrukt. ‘Kom niet aan mijn bedrijf’ is de boodschap die men uitzendt. Ook heel effectief is gewoon te verwijzen naar de voorbeelden van de bedrijven waar ze ‘iets’ geprobeerd hebben maar het niet lukte en de boel hebben teruggedraaid. Los van of men precies weet wat dat ‘iets’ was en wat de redenen waren waarom dat ‘iets’ niet lukte.

Zelforganisatie?

Kortom: het woord ‘zelfsturing’ vraagt veel tekst en uitleg. En dan hoef je helemaal niks van NLP te weten om te begrijpen dat je op enorme achterstand staat. Zo jammer! Wat daaraan te doen? Een nieuw paraplu-woord verzinnen? Campagnes voeren om een ander woord voor het voetlicht te brengen? Zoals ‘zelf-organisatie’ bijvoorbeeld? Of lost dat woord het ook niet op?

Self-directed? Self-managed?

In het Engels zie je dezelfde taal-worsteling. Nog groter zelfs. Een tweetal superblogs hierover, één overself-directed versus self-managed versus self-organised. En nog een tweede met een prachtig figuur erin van Hackman, de ‘authority matrix’ waarin onderscheid gemaakt tussen 4 niveaus van self-organisation. Zie in die blog ook de quote van Peter Drucker (2001) over zelf-management en autonomie.

Zelf ontdekken

Mijn boodschap? Heel leerzaam om te lezen over alle verschillende definities en wat ermee wordt bedoeld. Zeker doen. Maar welk woord u ook het meeste aanspreekt uit de talloze variaties en definities, dat woord gaat u de ervaring en de wijsheid over uw eigen bedrijfspraktijk niet brengen. Meest overtuigend, ook voor uw management-team en daarna ook uw medewerkers, is om daadwerkelijk eens met elkaar aan tafel te gaan zitten en te bespreken: zou ’t iets voor u kunnen zijn? U zou alle woorden die u erover kunt vinden eens op aparte briefjes kunnen noteren, en tijdens een aparte management-meeting eens op een ontspannen manier exclusief bij het onderwerp stil blijven staan. Stilstaan bij alle mooie inspirerende voorbeelden van bedrijven die met zelfsturing aan de slag zijn gegaan, en die niks anders meer willen. Nieuwsgierig worden naar ‘dat’ wat nog voor uw bedrijf te ontginnen is. Veel ontdekken toegewenst!

Christianne van de Pas is arbeids- en organisatiepsycholoog. Ze biedt inzicht en advies bij het ontwerpen en realiseren van organisatie-aanpassingen. Specialisatie in verkennen en toepassen van zelfsturing. Website: www.cvdpas.nl, twittter: @CJMvandePas)

(Deze bijdrage verscheen oorspronkelijk op HRbase)

——————————————————————————————————–

(Advertentie)

“Leer van succesvolle voorbeelden hoe uw HR-beleid en bij uitbreiding bedrijf/organisatie wendbaar en future proof te maken” Praktijkcases : Durabrik, Base, Savic, Buurtzorg (Nederland), Semco (Brazilië) & Zappos (VS)

MASTER CLASS : Innovatief & disruptief HRM

Donderdag 14 april 2016

Brussel/Neder-Over-Heembeek

9.30 u – 19.30 u.

Workshop-gedeelte van 18 u -19.30 u waarop afzonderlijk kan ingeschreven worden.

Onder meer volgende bedrijven/organisaties schreven zich reeds in (met een of meerdere medewerkers):

Sibelga, ING, Anteno, MediaGeniX, CC Consult, VDAB, BDO, Electrabel, ASAP.be, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, SELOR, AMPLIFON, Europe Assistance, Carrefour, OCMW Leuven, Securex, Ethias, Accord Group, OCMW Gent, Omega Pharma, Partena Partners, JobatMedia, Arcadis, Boss Paintings, Impulse Brussels, Athlon Care Lease, SD Worx & bpost.

Het aantal deelnemers is beperkt (40 voor dagdeel van master class & 60 voor workshop in de vroege avond). Schrijf u vandaag nog in !

Meer info & inschrijving: www.HRMinfo.net/MC-InnovationNL

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.