FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Lange files, nieuwe leiders
published by , on 20/01/2016
Door Peter Tuybens (Acerta Consult)

In 2015 stonden we een spectaculaire 607 uur in de file. Belgen verspillen een behoorlijk aantal dagen aan fileleed, voornamelijk doorgebracht in de ochtend- en avondspits, pendelend naar het werk. Als we flexibel omspringen met de klassieke werkomgeving kunnen we beletten dat er heel wat uren verloren gaan met ‘stilstaan’. Hier deed de klinkende term ‘het Nieuwe Werken’ zo’n 10 jaar geleden zijn intrede.

De hype voorbij

We moeten voorbij de hype kijken. Het concept gaat namelijk veel verder dan alleen de discussie over thuiswerken of het doorprikken van de traditionele ‘9 to 5’-mentaliteit. Tijd om naar de essentie van het verhaal te kijken: wat zijn de drijfveren van medewerkers? In welke context presteren zij het best? Flexibel werken heeft namelijk voor iedereen een andere, individuele invulling. Zo wordt het bijvoorbeeld hoog tijd om af te stappen van het mytische idée fixe dat werknemers die lange dagen op kantoor kloppen ook per definitie de hardste werkers zijn. Het is al jaren wetenschappenlijk bewezen dat de productiviteit van werknemers na een aantal uren daalt, en je dus niet per se meer werk gedaan krijgt door simpelweg meer tijd door te brengen achter je computerscherm. Eenmaal werkgevers ontcijferd hebben wat de belangrijkste drijfveren van hun personeel zijn, kunnen ze hiermee concreet aan de slag om een nieuwe werkomgeving te bouwen die voor iedereen de nodige flexibiliteit aanbiedt.

Het ‘hoe’ als grootste uitdaging

Met 83% (flexibiliteit qua arbeidstijd) en 68% (flexibiliteit qua arbeidsplaats) van de werknemers die hiervoor kiezen (bron: studie Talentometer Acerta 2015) is het concept enorm populair bij werknemers. Maar natuurlijk is het concept vooral een uitdaging voor werkgevers. Uit ons Spiegelonderzoek van 2016 blijkt in elk geval dat werkgevers weten hoe belangrijk tijds- en plaatsonafhankelijk werken voor hun werknemers is (respectievelijk 75 en 50% volgens de ondervraagde CEO’s). Flexibel werken vraagt namelijk heel wat vertrouwen van leidinggevenden, die het klassieke ‘hoe’ achter zich moeten laten, en enkel nog het kader en de concrete context scheppen waarin een bepaalde opdracht moet uitgevoerd worden. Werknemers krijgen het vertrouwen en de vrijheid om zelf te bepalen hoe, waar, en wanneer ze dat kader juist invullen. En dat is volgens mij de grootste uitdaging naar de toekomst toe. Want net omdat iedereen een persoonlijke invulling geeft aan wat voor hen flexibel werken is, vraagt het een enorme dosis energie van bedrijven om voor iedereen die flexibiliteit aan te bieden. De ene collega werkt graag in een afzonderlijke ruimte om zich beter te kunnen concentreren, de andere wordt liever omringd door collega’s aan een werkeiland om zich optimaal te kunnen concentreren. De ene is het produktiefst als hij van thuis uit kan werken; een andere collega heeft het sociaal contact nodig om optimaal te functioneren.

Toch is het tegemoet komen aan die verschillende gewenste werkvormen volgens mij het model de toekomst. Werknemers identificeren zelf in welke atmosfeer ze het best presteren, en worden net door die flexibele werkomgeving aangespoord om in de meest productieve setting te werken. Omdat ze zelf mee kunnen bepalen op welke manier ze hun job uitoefenen, stijgt hun engagement. En er wordt geluisterd naar hun drijfveren waardoor je hun duurzame inzetbaarheid verhoogt. Bovendien is al gebleken dat het ziekteverzuim globaal daalt bij werknemers die de optie krijgen om plaats- en tijdsonafhankelijk te werken. En werkgevers die flexibiliteit aanbieden, mogen wat mij betreft diezelfde flexibiliteit eisen van hun werknemer, en vice versa. Het is dus een situatie waar iedereen op lange termijn gelukkiger van wordt.

Kantelmoment

Je kan je dus afvragen of 2016 een kantelmoment wordt voor variaties in de werkcontext. Ik hoop alvast van wel. Het immer toenemende fileleed neemt alleen maar toe. Er wordt gezegd dat we in 2030 met z’n allen elke dag nog een halfuur langer in de file zullen staan. Is dit geen prima aanleiding voor actie?

(Peter Tuybens is Director bij Acerta Consult)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.