FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Netflix geeft nieuwe ouders onbeperkte vakantierechten: geweldig toch?
published by , on 03/09/2015

 

Door Dirk Wijns (Director, Acerta Consult)

Inderdaad positief nieuws: kersverse papa’s en mama’s krijgen in het jaar van de geboorte van hun kind een onbeperkt recht op ouderschapsverlof. De ouders zijn niet verplicht om dit op te nemen, maar ze hebben er wel recht op “no questions asked”. En het loon wordt bovendien onbeperkt doorbetaald.

Een prachtig initiatief inderdaad van Netflix. Haar werknemers kunnen naar aanleiding van de geboorte van hun zoon of dochter al hun aandacht schenken aan deze nieuwe aanwinst in hun gezin. Op geen enkel ogenblik hoeft een conflict te ontstaan tussen de vereisten van je job en je private leven. Immers, je mag gedurende het eerste levensjaar van je kind hieraan alle voorrang geven. Netflix erkent dat deze maatregel bedoeld is om talentvol personeel te kunnen aantrekken en behouden. Zij wil het personeel de flexibiliteit en het vertrouwen geven om er te zijn voor hun gezin zonder dat ze zich zorgen moeten maken over werk of over geld.

De bredere context

Ik denk dat er toch nog meer aan de hand is: Netflix is gevestigd in Los Gatos, Californië.   Afhankelijk van de route die je neemt 14 tot 17 mijl van Silicon Valley. En laat daar nu net sommige jongere startende internetbedrijven (genre Uber) gevestigd zijn die er door meer gevestigde internetbedrijven van beschuldigd worden hun goede medewerkers weg te kapen met beloftes tot verdubbeling van hun huidig loon. Eigenlijk is dit niet meer dan het spel van ‘vraag en aanbod’ binnen deze regio met hoogtechnologische internetbedrijven: hoe zorg ik ervoor dat ik goede medewerkers tegen een aanvaardbare prijs kan aanwerven en dat ik ze ook in dienst kan houden? Bovendien is Netflix er in geslaagd om met haar aanbod zeer positief in de aandacht te komen. HR-beleid gebruiken als marketing voor het bedrijf: proficiat.

Belgische Bril

Als we hiernaar kijken door een Belgische bril mogen we bovendien niet vergeten dat in het algemeen de vakantierechten in de Verenigde Staten eerder beperkt zijn. Hun sociaal zekerheidsstelsel is ook veel minder uitgebreid dan het onze: voor hen geen moederschapsuitkering gedurende 15 weken, geen recht op 10 dagen vaderschapsverlof en geen ouderschapsverlof onder de vorm van tijdskrediet.

Ik kies dan toch voor het in de Europese landen toegepaste systeem (ondersteund door Europese regelgeving) waarbij elke nieuwe mama (en eventueel ook papa) bij de geboorte van een kind aanspraak kan maken op een aantal weken betaalde afwezigheid op basis van een algemene wettelijke regel. Ik hoef dan niet het geluk te hebben dat ik werk bij een internetbedrijf dat in een competitieve aanwervingsstrijd is gewikkeld met andere bedrijven die zich op de korte termijn van de kosten niets moeten aantrekken.

Ten gronde is het natuurlijk wezenlijk dat een bedrijf, ook als het niet in hevige concurrentiestrijd is met andere bedrijven op een krappe arbeidsmarkt, aandacht heeft voor de behoeften van de werknemer. Deze behoeften situeren zich in de job die hij wil uitoefenen en in de manier waarop hij dat kan doen.  Hoe hij maximaal zijn talenten kan benutten. Maar een werkgever die betrokken is met zijn werknemer zal eveneens, binnen de perken van wat kan in de arbeidsorganisatie, oplossingen zoeken voor de wisselende noden van deze werknemer om arbeid en gezin met elkaar te kunnen verzoenen. Op deze manier zal de werkgever meewerken aan de betrokkenheid van zijn werknemers en hun employability binnen de onderneming verhogen. Zo bereik je een win-win voor beide partijen. En dat is meer dan een tijdelijke behoefte aan extra vrije tijd omdat er een nieuwe baby is geboren in het gezin.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.