FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Op weg naar een (duurzaam) mensbeleid
published by , on 20/11/2014

Door Frank Vander Sijpe (Director HR Research Securex en co-auteur van Mijn werk maatwerk)

Over Het Nieuwe Werken is inmiddels al heel wat gezegd en geschreven. In één adem wordt dan al snel gepraat over het personaliseren van werkomstandigheden (tijd en plaats van het werk). Waar het aanvankelijk om een hype leek te gaan waarop veel organisaties –vooral in Nederland – mee surften, zijn op vandaag ervaringsdeskundigen en experts op een punt gekomen waarop zij genuanceerder zijn gaan denken over het fenomeen, zijn toepassingen, zijn slaagkansen en vooral zijn effecten in de praktijk. Enig kritisch denken is hier absoluut op zijn plaats, zoals steeds wanneer het het gaat om menselijk gedrag gekoppeld aan verandering . Draagt thuiswerk effectief bij tot het verminderen van verplaatsingen, en dus tot een lagere kost voor de organisatie? Leidt tijds- en plaatsonafhankelijk werken inderdaad tot meer engagement bij de werknemers of zijn enkel de meest geëngageerde medewerkers die zelf mogen bepalen wanneer en waar er gewerkt wordt? Correlatie en causaliteit zijn geen synoniemen. Hoever staat het wetenschappelijk onderzoek hierover?

De meeste experten , bedrijfsleiders, en zelfs vakbonden zijn het erover eens dat werk en werken in de toekomst grondig zal veranderen. De technologische ontwikkelingen, de globalisering , de communicatietechnologie en de aanstormende generatie digital natives vormen de hoofdingrediënten voor een soort klimaatsverandering die net zoals de opwarming van de aarde op een punt komt dat er geen terugkeer naar vroeger meer mogelijk is.

Wat betekent dit nu voor organisaties? Hoe moet je hiermee omgaan ? Onder welke omstandigheden en voorwaarden kan deze context voor een organisatie een opportuniteit zijn? Wat weten we op vandaag over de effecten van een aantal praktijken zoals tijd –en plaatsonafhankelijk werken? En in welke sectoren of bedrijfsactiviteiten vinden die het meest ingang in België? Wat kan een bvb. een productiebedrijf op dit vlak doen?

Op al deze vragen proberen wij zowel vanuit de praktijk, als vanuit de wetenschap een antwoord te brengen om organisaties te adviseren en te ondersteunen in het voeren van een beleid dat zowel de mens als de organisatie dient.

 

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.