FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
HR-kampioenen: Waarom Google Amerika’s beste werkgever is
published by , on 31/10/2014

Door Personeelslog

Fortune Magazine heeft Google voor de vierde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Amerika’s beste werkgever.

Belangrijk voor dit succes is dat Google goede technici, die ook in de Verenigde Staten schaars zijn, aan zich weet te binden.

Het geheim van Amerika’s beste werkgever zit ‘m in een uitgekiend HR-beleid. Hiervoor verzamelt en analyseert Google een grote hoeveelheid data over zijn bedrijfsvoering en werknemers.

The Happiness Machine

Google heeft wereldwijd zo’n 54.000 werknemers in dienst, van wie er 18.500 in de Verenigde Staten werken. Slate, het Amerikaanse webmagazine, doet een boekje open over het HR-beleid van het bedrijf.

Uit het artikel ‘The Happiness Machine’ blijkt hoe belangrijk data zijn om goede beslissingen te nemen over het arbeidsvoorwaardenbeleid, het management van het bedrijf, en zelfs over de ideale wachttijden in het bedrijfsrestaurant.

HR als kampioenen van Google’s cultuur

Bock 4People Operations, zoals Google HR-afdeling heet, is niet het lelijke eendje van het techbedrijf. De HR-medewerkers noemen zich vol trots de kampioenen van Google’s cultuur. Verantwoordelijk hiervoor is Laszlo Bock, de senior vice president People Operations.

Passend bij het bedrijf baseert Bock zijn beleid op data, veel data. Zo is er een verfijnd employee-data tracking program.

Toen bleek dat veel vrouwen het bedrijf verlieten, heeft hij de oorzaken hiervan laten analyseren. Dat leidde tot een forse verbetering van het ouderschapsverlof. De kosten hiervan heeft Google snel terugverdiend, omdat het bedrijf hiermee bespaarde op zijn wervingskosten.

Middenmanagement

Maar daar blijft het niet bij. Sinds enkele jaren heeft Bock wetenschappers in huis gehaald die veel onderzoek en experimenten doen om erachter te komen hoe Google het beste uit zijn organisatie kan halen. Zo heeft het People & Innovation Lab (PiLab) binnen Google het bestaansrecht bewezen van het middenmanagement.

Zo was ook bij de oprichters van Google de gedachte populair dat het bedrijf zonder bazen gerund kon worden. De PiLab-wetenschappers hebben de prestaties van het middenmanagement beoordeeld op basis van de tevredenheid van de medewerkers en van de bazen van de managers. Vervolgens hebben zij de verschillen geanalyseerd tussen de managers die het best en het slechtst scoorden. Daarmee wisten zij duidelijk te maken hoe managers een verschil kunnen maken en hoe slecht functionerende managers zich kunnen verbeteren.

Ideale wachttijd in de kantine

Weinig gedrag van werknemers ontsnapt aan de aandacht van de HR-afdeling. Zo heeft HR via experimenten ontdekt hoe Google Amerikaanse werknemers kan stimuleren meer te sparen voor hun pensioen. En dat bleek verrassend simpel. Door hogere voorbeeld-bedragen te noemen in de mails van de werkgever, bleken medewerkers meer geld opzij te leggen voor hun pensioen.

Ook is wetenschappelijk vastgesteld dat voor het Google-bedrijfsrestaurant 3 tot 4 minuten de ideale wachttijd is. Werknemers verspillen met deze minuten niet teveel tijd, maar de wachttijd is lang genoeg om nieuwe mensen in het bedrijf te ontmoeten.

Cruciale positie HR-afdeling

Dat techbedrijf Google een voorloper is op het gebruik van Big data voor het HR-beleid is niet verbazingwekkend. Interessanter is dat analytics bijdragen aan een betere bedrijfsvoering, meer tevreden werknemers en hierdoor aan een cruciale positie van de HR-afdeling.

——————————————————————————————

‘Google: the ‘recipes’ of a business and HR innovator’ is the keynote case/presentation of the HRM Inspiration Day of 13/11/2014. )

By Robert-Jan Van Berckel (HR Business Partner Benelux & DACH (Deutschland, Austria & Switzerland) Google). Presentation  in English.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.