FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Wanneer kwaliteit niet volstaat
published by , on 25/09/2014

Vlaamse overheid trekt zich terug uit Jobpunt Vlaanderen

Door Frans Claerhout (Search & Selection)

De Vlaamse overheid  gaat zich terugtrekken uit Jobpunt Vlaanderen dat zij in 1999 zelf boven de doopvont hield, u leest het in de pers.

Jobpunt Vlaanderen cvba is een extern verzelfstandigd agentschap van  de Vlaamse overheid waarvan deze overheid 40% van de aandelen in handen heeft. De rest zit verspreid bij een driehonderdtal aangesloten agentschappen, intercommunales, provincies, gemeenten, OCMW’s… die van de gewaardeerde diensten van Jobpunt gebruik maken.

Jobpunt is zelf geen actor, maar een regisseur. Dit betekent dat zij voor elk van hun expertisedomeinen HR-consultancy bedrijven hebben geselecteerd die in onderaanneming de gevraagde diensten aan hun eindklanten leveren. De voorbije vijftien jaar hebben Jobpunt en de tientallen via een raamcontract gelieerde HR-consultancy bedrijven een alom geprezen kwalitatieve en prijsgunstige expertise opgebouwd in de specifieke overheidsmarkt.

Bovendien laten de laatste vier balansen van Jobpunt een reeks mooie winsten zien. Als aandeelhouder zou ik niet uit een dergelijk aandeel stappen om besparingsredenen.

Jobpunt biedt een brede waaier van HR-diensten aan,  maar het is vooral aan de intake zijde, werving en selectie, dat er discussie is. Er leeft duidelijk ongenoegen bij de hogere Vlaamse overheid over de rol  en de prestaties van Jobpunt in deze. Makkelijk argument: Jobpunt zijn socialisten, want de directeur heeft een rode afkomt, ergo schuiven zij rode kandidaten naar voor.

De selecties voor de hogere Vlaamse overheid vissen in de pool van de kabinetten. Kabinetsmedewerkers en kabinetchefs voelen zich vaak niet comfortabel in hun rol van kandidaat. Veel van hen hebben grote expertise in hun vakgebied of zijn ambitieuze high potentials en hebben het moeilijk met regels, afspraken en beslissingen die henzelf aanbelangen. Hetzelfde kan worden beweerd van de aanwervers in de departementen. Dergelijke opdrachten zijn geen cadeau. De selectie is op eieren lopen. En er heerst uiteraard veel ongenoegen bij kandidaten die worden afgewezen.

Gaat men Jobpunt schrappen omwille van hun uitsluitend competentiegerichte aanpak, of gaat men meteen afscheid nemen van het Vlaamse competentiemodel dat bij de selecties wordt gehanteerd? Of ontbreekt er in dit competentiemodel nog een ‘politieke competentie’ waar de consultants geen kaas van hebben gegeten? En moeten wij deze competentie verder operationaliseren? Ik doe een poging: uithoudingsvermogen, dikke huid, lange arm… Hmm, misschien eerder iets voor de medische wetenschap.

De hogere Vlaamse overheid gaat zijn selecties dus voortaan zelf doen, onder de coördinatie van het Agentschap voor Overheidspersoneel, dat op zijn beurt een marktbevraging en tender zou uitschrijven. De beroepsfederatie Federgon is gevraagd om hier verkennend werk te doen. Waar gaat Federgon deze expertise halen, bij zijn leden met ervaring bij de Overheid, juist, bij de partners van Jobpunt Vlaanderen.

Wij krijgen dus weldra niet één maar twee Vlaamse HR-expertisecentra: Jobpunt en het Agentschap voor Overheidspersoneel.  En dat terwijl wij al drie gewesten hebben. Het wordt er niet eenvoudiger op in dit land.

Frans Claerhout is directeur van Search & Selection, een w&s-kantoor dat al 9 jaar partner is van Jobpunt Vlaanderen.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.