FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Wie meer mentale rust wil, moet leren van generatie
published by , on 25/02/2014

Door Saskia Van Uffelen (CEO van Bull en Digital Champion)

Ik ben het typevoorbeeld van een breinwerker die onvoldoende mentale rust neemt. Mijn kinderen hebben ooit op de eerste dag van een gezinsvakantie mijn smartphone verstopt om er zeker van te zijn dat mama voldoende aandacht aan hen zou besteden. Dat is best confronterend.

Mijn smartphone is onmisbaar in mijn werk en in mijn leven. Ik heb er zelfs twee, een om te bellen, de andere om te mailen. Het resultaat? Ik moet elke dag om 5 uur opstaan om in alle rust mijn werk gedaan te krijgen.

Ik merk dagelijks in mijn bedrijf dat het stressniveau van de werknemers stijgt. Dat is het resultaat van de economische en de technologische realiteit. De conjunctuur heeft de focus in bedrijven op cijfers, groei en meerwaarde gelegd. En we vragen steeds meer van onze mensen.

Tegelijk lopen mijn medewerkers zelden zonder smartphone rond, de hoofden naar het scherm gericht om de laatste updates en mails te checken. Tijdens vergaderingen, waarbij het de bedoeling is met elkaar te communiceren, wordt het internet gecheckt of berichten gestuurd. En de elastiek wordt meer en meer uitgetrokken.

Onbereikbaarheid

De kwalijke gevolgen van het altijd maar bereikbaar zijn leggen de nadruk op de grote generatieverschillen die er bestaan op de werkvloer.Die werkdruk is een van de belangrijkste elementen die het welzijn en de leefbaarheid van ons personeel bepaalt. Als we in dit tempo doorgaan, als we steeds meer vragen van onze werknemers en als we ze niet een ‘recht op onbereikbaarheid’ gunnen, dan creëren we een generatie voor wie burn-out een onvermijdelijke beroepsziekte zal zijn. We vergeten al eens dat een mens maar één batterij heeft die we niet keer op keer kunnen blijven opladen. Menselijk kapitaal is net zoals elke fossiele brandstof niet onuitputtelijk.

De kwalijke gevolgen van het altijd maar bereikbaar zijn leggen de nadruk op de grote generatieverschillen die bestaan op de werkvloer. Voor de generatie Z, de jongeren die nu stilaan op de arbeidsmarkt komen, is het digitale even natuurlijk als ademen. Voor hen is kennis het vinden, filteren, en herkennen van correcte informatie. Het web is hun geheugen.

De oudere generaties proberen alle informatie die ze binnenkrijgen te lezen, te verwerken en op te slaan. Ze worden slaaf van hun smartphone, en zijn vatbaar voor digitale stress en burn-out.

Willen we meer mentale rust, dan moeten we leren van generatie Z. Om mijn zoon van 17 te citeren: ‘Waarom zou ik al die data vanbuiten moeten leren, als ze toch online te vinden zijn?’ Kennis is voor hen niet iets wat zich in hun eigen ‘hard drives’ bevindt. Wat zij belangrijk vinden, is dat ze snel en eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden, wanneer ze die nodig hebben. Het is een perfect aangepaste houding in deze tijd waarin we niet meer alles kunnen weten.

Knowhow Er staat zoveel nuttige informatie tot onze beschikking dat het onmogelijk is alles wat we kunnen gebruiken te kunnen kennen. In 1986, minder dan dertig jaar geleden, konden we nog driekwart van alle knowhow die nodig was om een job uit te voeren, in onze hoofden opslaan. Vandaag is dat nog een luttele 10 procent.

Of hoe intelligenter de maatschappij, hoe dommer het individu. Daar moeten we mee leren omgaan. Laten we met de ogen van een digital native naar de nieuwe media kijken, en ze omarmen. Laten we afspreken dat niet elke mail die we krijgen onmiddellijk moet worden beantwoord. Dat tijdens vergaderingen met elkaar gecommuniceerd wordt, in plaats van met de smartphone. Dat we niet elke alert, elke prikkel, elke bit en byte moeten verwerken in ons brein. Kennis is niet langer weten, maar vinden.

De technologie biedt onnoemelijk veel voordelen als we ze slim aanwenden. De kunst is om die voordelen ook te blijven benutten, zonder al te veel impact te ondervinden van alle nadelen. Dat is een moeilijke, maar wel essentiële evenwichtsoefening die we verplicht worden te maken.

(Deze tekst verscheen eerder in De Tijd)

————————————————————————————————————

Saskia Van Uffelen is een van de sprekers op het welness@work-event 29/4/2014, georganiseerd door HRMinfo.net: Preventief en curatief stress en burn-out management (Seminar – Master class – Workshop)

Meer info & inschrijving: www.HRMinfo.net/welness@work

 

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.