FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Het Switch3D Manifesto
published by , on 25/11/2013

Door Jef Staes (www.jefstaes.be)

Managers, politici, vakbonden en HR zijn er de voorbije jaren in geslaagd om op een sluipende manier medewerkers hun vrijheid om passioneel te leren en te bewegen te ontnemen. Ze zijn er onbewust in geslaagd een ganse generatie jonge, talentrijke medewerkers te veranderen in schapen.

Maar de wereld is nu eenmaal radicaal veranderd en de praktijken van zijn gisteren simpelweg ontoerijkend. Door de toenemende ontsluiting van wereldwijde informatiebronnen en de opkomst van sociale netwerken is kennis niet langer in de handen van leraars, managers of politici. Iedereen heeft toegang. Iedereen kan leren. Iedereen kan innoveren. Deze fundamentele wijziging heeft een ongeziene impact op de bestaande structuren en gebruiken

De tijd van 2D-denken en -doen is voorbij! Voorbij is de voorspelbaarheid, de continue verbetering en het professionele hokjesdenken. Het is tijd voor 3D, een tijdperk waar gepassioneerde talenten gaan zorgen voor vloedgolven aan nieuwe informatie en innovatie. Een tijdperk waar de competitie en de samenwerking tussen regio’s zal gebeuren door continu, conflicterend, snel en duurzaam te innoveren.

Om deze switch naar 3D te realiseren eisen wij de volgende veranderingen zodat passie voor talent terug centraal komen te staan in het beleid.

 1. Een grondige onderwijsvernieuwing. De school bezit geen monopolie meer op kennis. De tijden van het kopij-diploma is voorbij!
 2. Een nieuwe managementgeneratie moet opstaan die komaf maakt met de huidige managementtechnieken.
 3. Human Resources moet terug in dienst komen van de managers. Zij moeten managers ondersteunen en hen niet gijzelen met verouderde processen en denkkaders.
 4. We eisen een grondige herziening van sociaal overleg. Huidige verloning en arbitraire pensioenleeftijden houden geen rekening met talent voor passie.
 5. We eisen politici met een missie. Politici die netwerken en openstaan voor vernieuwende ideeën, ook van anderen!
 6. Ook andere sectoren zoals de klassieke media, moeten zich aanpassen naar de noden en eisen van de geïnformeerde, kritische burger.

Dit manifesto is een oproep om de vrijheid terug te nemen!

Om de hekken af te breken en op zoek te gaan naar een nieuwe manier van werken en leven. Het trage consensusmodel moet wijken voor een respectvol conflictmodel waar creatievelingen en pioniers, leiders en doeners elk hun rol erkennen en de anderen hun bijdrage respecteren, ook al begrijpen ze deze niet altijd 100%.

1469935_10151693394537434_1056244589_n.jpg

Akkoord?  Reageer hier onder of via Twitter met de hashtag #switch3D.

Reactions (1)
 • Nancy Lelubre says:

  Ik kan mij hier helemaal achter scharen. Jammer genoeg stel ik vast als freelance coach/trainer dat vele managementteams blijven steken in de overtuiging ‘wij weten het’ en nog steeds gooien met dure woorden die voor henzelf en voor de medewerkers onbegrijpbaar zijn. Wat zou de economie beter draaien moesten we onze talenten echt kunnen en mogen inzetten. Wat zou de wereld mooi zijn moest iedereen zijn eigen personal branding canvas bezitten en kennen. Werkgever weet waarvoor hij bij zijn medewerker moet zijn, en medewerker weet waarvoor zijn werkgever staat, motivatie ten top, inclusief einde van de dramatische verzuimcijfers.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.