FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Hoe bouw je aan meer symbiose tussen HR en marketing?
published by , on 02/10/2013

Door Mariska Brosen (Antenno)

HR en marketing hebben meer met elkaar gemeen dan algemeen wordt aangenomen en stilaan sijpelt dat inzicht door in beide werelden.

In veel bedrijven zijn HR en marketing twee gescheiden werelden. HR denkt na over de benadering van de werknemers (de huidige en de toekomstige), terwijl marketing zich baseert op de behoeften van de consument. Werknemers of sollicitanten dragen echter net zo goed de pet van klant of consument en bovendien fungeren ze in belangrijke mate als uithangbord van een onderneming. De waarden die een bedrijf intern hanteert moeten daarom naadloos zijn afgestemd op de externe communicatie. Een goed uitgewerkt HR-beleid komt tot leven dankzij goede communicatie, terwijl marketing rekening moet houden met het belang van coherente communicatie naar personeel en kandidaat-werknemers.

Denken – voelen – doen

De match tussen HR en marketing zit met andere woorden in de overeenkomst tussen het strategisch marketingdenken vanuit behoeften van klanten en werknemers enerzijds en het HR-denken over het engagement van werknemers anderzijds. Bedrijven die er in slagen om deze twee processen op elkaar af te stemmen maken dat 1+1 gelijk is aan 3. De strategische marketingreflectie focust op interne en externe communicatie, maar ook op de rekruteringscommunicatie. De HR-reflectie van haar kant gaat in op functiebeschrijvingen, competenties, talenten en engagement. Een manier van werken die beide verzoent, is het DVD-principe: denken-voelen-doen. Vandaag verzoenen veel bedrijven HR en marketing enkel in het onderdeel ‘denken’. Denken over de advertenties, de jobinhoudsomschrijving, enz. De DVD-aanpak legt gevoel en activering in het rekruteringsproces. Een bedrijf dat zijn HR-beleid uitdenkt, moet de gekozen aanpak ook laten leven (of voelen) bij de medewerkers en ervoor zorgen dat ze in actie komen (doen staat voor prestaties, engagement, enz.). Denk een coherent en consistent beleid uit, zorg dat de mensen het voelen en dat ze zodanig geïnspireerd raken dat ze in actie komen (doen). In praktijk kan je deze manier van werken stap voor stap neerzetten en in fases communicatie en HR op elkaar enten. Een stappenplan:

Een eerste stap is een analyse van de interne sterktes (in vergelijking met de troeven van de concurrentie) en van de externe positionering.
Bepaal hoe klanten en (potentiële) werknemers de onderneming zien en hoe geëngageerd het personeel is. Dat kan concreet via een workshop, een interne brainstorm, een survey of een cultuuranalyse die (bijvoorbeeld tijdens een workshop) de organisatiewaarden bepaalt en vertaalt naar organisatiecompetenties.

 

Beleid en strat

Trek de missie en de visie van het bedrijf door naar het HR én het marketingbeleid. Een niet ondenkbaar voorbeeld is dat van een onderneming die duurzaamheid inschrijft in zijn missie. Marketing kan de ambities op dat vlak zowel intern communiceren als extern verduidelijken (in een jaarverslag bijvoorbeeld), terwijl HR het bij het personeel tastbaar kan maken. Denk maar aan duurzame extra legale voordelen.

 

Behoefte

Bepaal wat je als organisatie nodig hebt om de keuze inzake beleid en strategie waar te maken. Waar wil je naartoe en wie heb je nodig? Bepaal op basis van je business, je imago en je huidige potentieel taken en verantwoordelijkheden die ingevuld moeten worden. Dat vertaalt zich in een zoektocht naar waarden en attitudes, naar talenten of potentieel. Begin die zoektocht in huis en met een duidelijk kostenplaatje in de hand. Bekijk wat marktconforme salarissen zijn en bereken de werkgeverskost van aanwervingen.

 

Recrut

Behandel een sollicitant zoals een klant. In de huidige war for talent is het een goed idee om voor een sollicitant evenveel moeite te doen als om nieuwe klanten en prospecten te winnen. Een sollicitant kiest voor uw bedrijf, net zoals een klant dat doet. De rollen zijn meer en meer omgedraaid. Want wie is zich in het sollicitatiegesprek aan het verkopen? Hou dit steeds in achterhoofd bij het uitstippelen van een rekruteringstraject. Doe eens de “journey” van een sollicitant die in aanraking komt met uw bedrijf. Het is niet enkel de vacature of de eventuele campagne die hij ziet. Wellicht vindt een klant op uw website de benefits voor hem om bij uw bedrijf klant te worden. Maar vindt een sollicitant die ook en gaat het verder dan de aantrekkelijke voorwaarden?  Accentueer de sterktes, waarden en cultuur van het bedrijf. Zie een rekruteringscampagne niet als een traditionele reclamecampagne. Verlaat de platgetreden paden en ga op zoek naar touchpoints waar je kandidaten op een relevante manier kan aanspreken. Werk daarnaast een communicatieplan uit voor de sollicitanten. Welk verhaal krijgen zij te horen tijdens het gesprek? Ga op zoek naar de drivers van de kandidaat. Waar wordt hij/zij warm van en wat zijn zijn/haar voorkeuren of behoeften? Zoek in essentie eerst de overeenkomsten met de organisatie en daarna pas de expertise, de talenten en het potentieel. De kans is groter dat de kandidaat, ook als hij of zij finaal niet in dienst treedt, een brand ambassador wordt van het merk dat je bedrijf op de rekruteringsmarkt neerzet.

Integratie

Hoe beter en hoe sneller een nieuwe werknemer is geïntegreerd, hoe beter de resultaten en hoe minder verloop. De eerste dag van een nieuwe medewerker is cruciaal. Veel bedrijven werken met een onthaalbrochure en/of met een mentor, maar zorg ook dat de infrastructuur (pc binnen?) in orde is. Bij Antenno krijgen starters al extraatje een B.O.T. (een bot, maar ook een Bijzonder Ondernemend Teamlid), een plekje op de fotomuur, een online voorstelling en een advertentie in lokaal krantje. 

 

Loopbaan ontwik

Ga op zoek naar behoeften die medewerkers langer kunnen motiveren. Praat over wederzijdse verwachtingen en over behoeften op middellange termijn (opleiding, loopbanabegeleiding, coaching, verloning, flexibiliteit, stijl van leidinggeven, evaluatiesystemen). Daarbij aansluitend kan je werknemers helpen bij het ontdekken en ontplooien van talenten.

 

 —————————————————————————————————————–

Mariska Brosen/Antenno verzorgt een workshop (10.45 u tot 12 u) tijdens de HRM Inspiration Day van 7/11/2013 . Titel: Marketing is geen vies woord maar een absolute noodzaak voor HR-professionals (en niet enkel op het vlak van rekruteringscommunicatie en employer branding)

Meer info & inschrijving: www.HRMinfo.net/InspirationDay2013nl

 

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.