FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Zinvolle keuzes maken
published by , on 07/02/2011

Bedrijven die hun maatschappelijke rol ernstig nemen en hun keuze voor duurzaam ondernemen ook in hun aankooppolitiek laten doorwegen, vinden in de campagne Fairtrade@Work een laagdrempelige kans voor actie.

Fairtrade is onmiskenbaar een sterk model van armoedebestrijding, maar het werkt alleen als de boeren voldoende afzetmarkt krijgen. Wat een potentieel voor de bedrijfswereld! Door hun aankoopvolumes kunnen zij voelbaar impact uitoefenen op de levensomstandigheden van kleine boeren en hun families in het Zuiden. Gewoon door Fairtradekoffie te drinken, Fairtraderijst te serveren, Fairtradekatoen te dragen, Fairtradechocolade te schenken, …

Fairtrade aankopen op het werk groeit gestaag, maar verdient het om ‘common practice’ te worden. Als dit engagement zich vertaalt in een positief imago bij omstaanders en personeel, dan is dat mooi meegenomen. Verstandige keuzes mogen best beloond worden. Fairtrade staat voor waarden en schept waarde voor bedrijven.

Meer info over Fairtrade@Work: www.fairtradeatwork.be 

BizInfo, de uitgever van o.m. HRMblogs.com & HRMinfo.net, steunt Fairtrade@Work. En is tevens lid van Kauri (Belgian multi-actor learning network on corporate responsibility and NGO accountability)

—————————————————————————————————

CSR/duurzaamheid & HRM : van LAT-relatie naar (h)echt huwelijk

Panelgesprek (powered by HRMinfo.net): 31/3/2011 (14.30 – 15.30 u). Meer info aanmelding: klik hier

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.