FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Carglass en Fairtrade, een dagelijks gebaar
published by , on 06/02/2011

Door Faitrade@Work

Het is vergeefs zoeken naar ingelijste bedrijfswaarden bij Carglass®. Een vergetelheid? “Absoluut niet”, verzekert Bart Lambrechts, HR Director. “Wanneer waarden ingekaderd worden, kan het contrast met de beleving groot zijn. Mensen die met Carglass® in contact komen, moeten de waarden in onze handelingen herkennen.”

Solidariteit, eerlijkheid, respect en creativiteit. Uniek zijn deze waarden niet, maar wanneer ze consequent worden doorgetrokken in de keuzes van een bedrijf, winnen ze aan gewicht.

Bart Lambrechts: “Als commercieel bedrijf garanderen wij een return voor onze aandeelhouders, maar wij hebben eveneens een verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij. Logisch dus dat wij ook onze aankopen kritisch bekijken. De oorsprong van het glas dat we aankopen kan niet in conflict zijn met onze waarden en ook onze Fairtrade-aankopen passen in dat plaatje. Onze koffie is in alle 42 vestigingen Max Havelaargelabeld. Meer dan 700 personeelsleden en honderden klanten drinken dagelijks een eerlijk kopje. Je kan misschien goedkoper vinden, maar als de productie of verhandeling naar uitbuiting ruikt, dan willen we die niet.

Blinde koffietest

Bart Lambrechts is als HR-verantwoordelijke de sponsor van Carglass’ Fairtrade-engagement. Een moeilijke missie? “Ik hoef helemaal niet zwaar aan de kar te trekken”, zegt Lambrechts. “Een aantal beslissingnemers zien duidelijk de toegevoegde waarde van Fairtradeconsumptie en onze aankoopafdeling integreert eerlijke handel in haar CSR-politiek. Ook onze personeelsleden appreciëren onze Fairtradekeuze. De Fairtrade koffie is uit een blinde smaaktest als lekkerste naar voren gekomen. Eerlijk en heerlijk! ”

Vraag naar ethisch beleid

Wie bij Carglass® werkt, kan niet meer om het Fairtradelabel heen. Een nieuwjaarspakket met duurzame en eerlijke producten, de jaarlijkse “Smaak van Carglass®” met workshops en degustaties van gezonde en eerlijke voeding. Ook de intense contacten met de lokale wereldwinkel helpen het bewustzijn van de werknemers aan te scherpen. “Onze werknemers kennen en appreciëren onze keuze voor Fairtrade”, zegt Bart Lambrechts. “Ze hechten er ook belang aan. Uit onze tweejaarlijkse personeelsenquête blijkt dat 93% een sociaal en ecologisch bedrijfsbeleid belangrijk vindt en overtuigd is dat dit aan belang zal winnen.”

Aantrekkelijke werkgever

“Deze interne acties zijn nauwelijks bekend bij het grote publiek”, geeft Lambrechts toe. “De klant apprecieert de kwaliteit en snelheid van onze diensten, maar de succescirkel is pas rond als die klant achter de dienst ook een toegewijde werkgever vindt. Daar ligt voor ons nog een communicatieopdracht. Employer branding is geen vies woord, het ondersteunt je bedrijfsimago. Maar als imago de enige insteek is, wordt je snel doorprikt. Wij zijn graag voortrekkers.”

Meer info over Fairtrade@Work: www.fairtradeatwork.be 

BizInfo, de uitgever van o.m. HRMblogs.com & HRMinfo.net, steunt Fairtrade@Work. En is tevens lid van Kauri (Belgian multi-actor learning network on corporate responsibility and NGO accountability)

—————————————————————————————————

CSR/duurzaamheid & HRM : van LAT-relatie naar (h)echt huwelijk

Panelgesprek (powered by HRMinfo.net): 31/3/2011 (14.30 – 15.30 u). Meer info aanmelding:  klik hier

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.