FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Ik brainstorm wel met mezelf
published by , on 14/01/2011

There’s always one… U kent het wel. Bent u net lekker op uw eentje een briljante reclamecampagne aan het verzinnen of een steengoed artikel aan het schrijven, en daar komt er altijd wel eentje opzetten die slimmer moet zijn dan de rest en die voorstelt het probleem eventjes op te lossen met een échte brainstorm. In groep. Samen dus.

Haat u het ook zo, dat brainstormen in groep? Dat irritante gevoel als je nu net niet op een goed idee kan komen? Als diezelfde collega het éne domme idee na het andere spuit, maar je even geen kritiek mag geven ‘want dat mag niet in een brainstorm’?  Als je al lang weet dat het toch wel weer het idee van de baas wordt dat uitgevoerd zal worden? Welnu, ik heb goed nieuws. Brainstormen in groep werkt namelijk helemaal niet zo goed. Punt.

Vreemd, zegt u. Als u iets onthouden had van die ‘personal effectiveness’ trainingen, was het wel dat brainstormen de creativiteit ten goede komt.  Klopt niet. Al tientallen jaren onderzoeken wetenschappers hoe je meer ideeën kan bedenken. Hoe gaat dat in z’n werk zo’n onderzoek? Er worden allemaal proefpersonen uitgenodigd op het labo. De deelnemers worden opgedeeld in 2 groepen. In de ene groep moet je samenwerken in kleine teams en in de andere groep kan je gewoon alleen werken. Vervolgens krijgen de twee groepen dezelfde creatieve opdracht. Vaak is dat zoiets als “Bedenk zoveel mogelijk alternatieve toepassingen van een kapstok.”

Er is één bevinding die telkens terugkomt. Mensen die individueel ideeën bedenken, verzinnen meer en betere ideeën dan mensen die in groep ideeën bedenken. Hoe komt dit? Er zijn drie redenen. Ten eerste durven mensen die individueel en anoniem ideeën bedenken, meer en gewaagdere ideeën opschrijven. In groep hebben mensen hebben echter altijd wat schrik om af te gaan. Ten tweede kan er telkens maar één persoon aan het woord zijn in de groep. Terwijl iemand aan het woord is om zijn of haar idee uit te leggen, moeten de anderen zwijgen en vergeten ze soms een idee. Daardoor gaan veel goede ideeën verloren. Ten derde, bouwen mensen in groep te veel verder op elkaars ideeën. Je blijft binnen de lijntjes van het vorige idee en komt zo te weinig met echt vernieuwende ideeën.
Dus, als die éne collega (ja, die daar!) weer op je deur klopt en vraagt of je meedoet aan de brainstorm, trek gerust je deur opnieuw dicht en zeg: “Ik brainstorm wel met mezelf”. Aan het werk!

(Deze column verscheen eerder in Jobat)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.