FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Zou u nog werken als u de lotto won?
published by , on 02/11/2010

Geen betere manier om een etentje waar de gesprekken wat stroef verlopen op te vrolijken, dan met de vraag: “Als je genoeg geld zou winnen met de lotto zodat je de rest van je leven comfortabel kan leven, zou je dan nog gaan werken?” De antwoorden die ik krijg, variëren meestal tussen “Ik moet wel. Mijn partner zou willen scheiden, mocht ik elke dag thuis zijn” en “Woehoe, ik zou zeker al mijn C4 opgestuurd hebben nog voor ik het laatste lottonummer te horen krijg”.

Wat u misschien niet weet is, dat de befaamde “lottery-question” ook wetenschappers al decennialang bezig houdt. Het antwoord op deze hypothetische vraag, wordt namelijk vaak gebruikt als een indicatie van werklust: Hoeveel zin heeft u nog om te werken als elke onderliggende financiële behoefte verdwenen is? Indien je de gemiddelde antwoorden op deze vraag per land bekijkt, dan vormen ze een soort van nationale index van werklust. Het zal u niet verwonderen dat men vooral in de Verenigde Staten, waar men zich trots beroept op een “work hard” cultuur, geïnteresseerd is in deze vraag. Onderzoekers Scott Highhouse en Mike Zickar van Bowling Green State University onderzochten of de typische Amerikaanse werklust daalde in de afgelopen decennia. In 1955 zei ongeveer 80% van de Amerikanen dat ze verder zouden werken als ze de lotto wonnen.  In 1980 was dat nog zo’n 72%, maar in 2010 is dat maar zo’n 66% meer. Als de lotto-vraag een goeie indicator is van de nationale werklust, dan ziet het er misschien niet zo goed uit voor de Amerikaanse economie.

En hoe zit dat in België vraagt u zich af? Zijn wij geen land van harde en plichtsbewuste werkers? Welnu, de meest recente gegevens dateren alweer van 1987.  84% van de Belgen gaf toen aan dat ze verder zouden werken als ze de lotto wonnen, maar eventueel wel onder een andere vorm. Hiermee scoorden we misschien wel beter dan Engeland en Duitsland, maar beduidend minder goed dan de Verenigde Staten, Nederland en zeker Japan dat de kroon spande met 94% hard werkenden.

Maar u bent natuurlijk nieuwsgierig naar wat er nu in realiteit gebeurt: Stoppen mensen echt niet met werken als ze de lotto winnen? Lotto-winnaars zijn niet de meest gemakkelijke proefkonijnen voor zo’n studie, maar een recente studie wist toch een grote groep lottowinnaars anoniem te bevragen. Hoe hoger het bedrag dat ze wonnen, hoe groter de kans dat ze stopten met werken. Toch bleef zo’n 80% van de winnaars werken, ook al dikte hun bankrekening aan met gemiddeld $2,58 miljoen dollar. En hoe staat het met uw bankrekening? Nee, toch nog niet? Dus toch maar weer… Aan het werk!

(Deze column verscheen eerder in Jobat)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.