FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
“Feminiene en masculiene eigenschappen in een macho cultuur”
published by , on 07/10/2010

Door Geertje Lauwaert (Grace Consulting & SHpartners)

Daar was ik dus al meteen moe van. Het was wel degelijk het onderwerp van de zevende jaargang van het Congres van de Coach. Ik ben er toch naartoe gegaan. Je weet maar nooit, dacht ik. Niet dat het onderwerp me niet aan het hart ligt. Ik hou gewoon niet van polarisatie. Natuurlijk zijn er verschillen. Zolang we het zien als een zaak van mannen vs. vrouwen en omgekeerd, gaan we er niet uit geraken. En daar gaat het volgens mij ook niet om.

Waar we naartoe gaan is naar meer aandacht voor vrouwelijke eigenschappen in leiderschap. Of die nu van een vrouw of een man komen dat doet er eigenlijk niet toe. Het is de beweging van “Ego to Soul” zoals Sir John Whitmore het vertelt.

We kijken nog teveel naar welke sexe we lichamelijk hebben, terwijl veel vrouwen in top functies vaak mannelijker zijn dan hun mannelijke collega’s. Kijk naar een Merkel of een Clinton. Het enigste dat je nog ziet is een persoon in een vrouwenlichaam, voor de rest dragen ze één en al mannelijkheid uit. Ik denk dat maar weinig vrouwen hier écht zin in hebben.

Daniel Goleman beschrijft schitterend in zijn boek Het Nieuwe Leiderschap, wat voor een immense impact het gebruik maken van het emotioneel veld, of de open lus zoals hij noemt, heeft. Mensen zijn ontzettend gevoelig aan de emotionele uitstraling van hun leidinggevende, los van hun sexe. Een leidinggevende die hier gevoel voor heeft zal samen met zijn mensen, zelfs in de meest moeilijke situaties, bergen kunnen verzetten. Waarom? Omdat emoties onze brandstof zijn, onze grootste kracht om iets te doen.

Ook de Heath brothers, zijn in hun recent boek “Switch, tot gelijkaardige conclusies gekomen. Emoties vergelijken zij met de olifant en de rijder. De olifant zijn de emoties, de rijder de ratio. Ze hebben elkaar nodig omdat ze twee naast elkaar bestaande systemen vormen die ons gedrag beïnvloeden. Als je één van beide negeert, ga je zeker de mist in. Het is niet het één of het andere. Je hebt ze beide nodig – de gevoelskant én de ratio.

Het is dus een kwestie van je mannelijke én je vrouwelijke kant te ontwikkelen, of je nu een vrouw of een man bent. En ieder van ons draagt daarin zijn eigen verantwoordelijkheid. Je mag zoveel regels gaan implementeren om een gelijke verdeling te verkrijgen tussen mannen en vrouwen, als de vrouwen die dan in een leidinggevende functie staan, al hun vrouwelijkheid hebben achtergelaten onderweg én hun mannelijke collega’s van de troon stoten in mannelijkheid, staan we geen stap verder.

Wat ik geloof is dat we de mannelijke én vrouwelijke kwaliteiten op hun best “samen” nodig hebben, willen we de opdracht van vandaag aangaan. Er is helemaal niets mis aan mannelijke kwaliteiten als daadkracht, resultaat- of prestatie gericht zijn net zo min als er niets mis is aan vrouwelijke kwaliteiten als empathie, verbondenheid of zorgzaamheid. Je hebt ze gewoon allemaal nodig. En dat krijg je niet door geforceerd mannen en vrouwen samen in besturen te zetten. Dat gaan we wel krijgen door ze bij onszelf te ontwikkelen en ze toe te laten of we nu een man of een vrouw zijn.

Omdat men dit androgyn leiderschap noemt, wilde ik jullie dit niet weerhouden. Enjoy Van Kooten en De Bie.

(Geertje Lauwaert is verbonden aan Grace Consulting en aan SHpartners)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.