FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Belgische rekruteringssector en social media: huilen met de pet op
published by , on 14/09/2010

Door Mic Adam (Vanguard Leadership)

Rekrutering en sociale media worden steeds meer in één adem uitgesproken.  Netwerken, ook via sociale media, wordt beschouwd als één van de meest gebruikte methodes in de rekruteringswereld.  Kandidaten op zoek naar een nieuwe baan worden er steevast op gewezen, ook door de rekruteerders zelf, dat hun profielen op social media compleet en professioneel moeten zijn. Maar hoe professioneel en vindbaar is de sector zelf?

Uit een onderzoek bij 180 rekruterings bedrijven en 850 rekruteerders, blijkt dat er toch nogal moet gesleuteld worden aan de professionaliteit van de profielen en vindbaarheid binnen sociale  media.

Rekruterings bureaus niet echt te vinden.

Sociale media zijn nog een relatief nieuw fenomeen en daarom nog niet echt aanwezig op de websites van bedrijven in het algemeen. Hetzelfde geldt voor rekruteringsbureaus. Meer nog, er zijn zelfs 7% van de bedrijven die geen webiste hebben.

Slechts 14% van alle rekruteringsbureaus plaatste al links naar sociale media op hun website, met in volgorde van afnemend aantal links: LinkedIn, Twitter, Facebook en Youtube.

Het best gebruikte social media kanaal is LinkedIn, waar 57% van alle onderzochte bedrijven een bedrijfsprofiel hebben en 91% van de rekuteerders met hun eigen profiel aanwezig zijn.  De cijfers dalen tot 20% als het over Facebook of Twitter gaat.  Tenslotte worden vandaag media zoals video en foto totaal onbenut.  Het verspreiden van nieuws via niewsbrieven en RSS feeds is dan weer een goede praktijk dat door meer dan 50% van alle bedrijven wordt gehanteerd.

De conclusie is dat rekruteringsbedrijven nog een lange weg hebben af te leggen waar het opstellen van een goede strategie met bijgaan social media policy op de eerste plaats moeten komen.  Verder moet de bedrijfsprofielen worden geprofessionaliseerd en gepromoot worden.  De kunst om een twee-wegsconversatie met de de kandidaten en klanten aan te gaan, is een skill die de rekuteringsbedrijven moeten onder de knie krijgen.

Professionale look van de rekruteerder  kan veel beter

Waar werkzoekenden wordt aangeraden hun sociale media profielen op orde te hebben en die zo professioneel mogelijk te laten overkomen, kan hetzelfde niet worden gezegd van de doorsnee rekruteringsprofessional op het platform bij uitstek, LinkedIn.

Eén van de beste manieren om professioneel over te komen, is aan de hand van een professionelefoto. Slechts 49% van de onderzochte profielen heeft een foto. Net zoals rekruteerders willen weten hoe een kandidaat eruit ziet, willen kandidaten ook weten hoe een rekruteerder eruit ziet.  Daarnaast zijn veel gemaakte fouten: het hebben van meerdere profielen; het gebruiken van een logo ipv een echte foto; vermelding van telefoon nummer en email in de niet daarvoor bestemde velden.  Dit gaat helemaal in tegen de gebruikersvoorwaarden van LinkedIn die iederen bij aanmelden heeft aanvaard!

Als het op contacten aankomt dan heeft 46% minder dan 100 contacten, wat eigenlijk een bron van kandidaten zou kunnen zijn.  Slechts 10% heeft meer dan 500 contacten.  Een ander pijnpunt is de vermelding van je bedrijfs- of rekruteringswebsite die 52% er zelfs niet op plaatsen.  Van zij die dan wel de link leggen naar de website veranderen maar 20% de standaard tekst (“My Company”) naar hun echte naam.

Net zoals het bij groepen het geval is, maken rekruteerders op LinkedIn weinig gebruik van de interactieve delen zoals groepe, enquetes (Polls), of Antwoorden.  30% is van geen enkele groep lid en nog eens 37% behoort tot minder dan 5 groepen.  Wat hier erg opvalt is dat rekruteerders vooral deel uitmaken met andere rekruteerders en niet van waar ze kandidaten zouden kunnen vinden.  De belangrijkste groepen zijn: HRM Blogs.com, HR professionals; HR/HR Tribune, LinkedIn HR groepen, etc.

Ook hier kunnen we een aantal conclusies en aanbevelingen geven. De eerste stap moet zeker een professionalisering van de persoonlijke profielen zijn waarbij een goede foto, links naar de website en een grotere contactlijst bovenaan op de lijst staan.  In tweede instantie, kunnen de rekruteerders deelnemen aan een twee-wegsconversatie door zich bij verschillende doelgroepen aan te sluiten en constructieve bijdrages te leveren.

Tot slot:  klik hier voor het volledige gedetailleerde onderzoeksrapport over de Belgische w&s-sector.

De auteur staat aan hoofd van Vanguard Leadership (Social Media Policy Creator)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.