FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
iPad en tablet computers voor kenniswerkers?
published by , on 29/08/2010

Sedert 6 weken werk ik met een iPad, en dat geeft me de kans gegeven een antwoord te vinden of het nieuwe concept van tablet computers ook voor kenniswerkers nuttig zijn.

De iPad, als eerste tablet op de markt is heel aangenaam om mee te werken. Doorheen teksten en webpagina’s bladeren is veel aangenamer en sneller met de vingers dan met een muis. In tegenstelling tot een laptop of netbook zet je een iPad ogenblikkelijk aan of uit. Daarenboven gaan de batterijen zelfs bij intensief gebruik meer dan een werkdag mee! En het toestel weegt heel weinig.

warmoes1.bmp

Dit brengt ons bij de grote kracht: het is een discrete opzoekmachine. Al had de tablet maar 1 toepassing, een webbrowser, dan was het al interessant om snel gelijk waar iets op te zoeken op het web, of om documenten op te zoeken via de webinterface… Je kan de tablet discreet meehebben tussen je papieren op een vergadering, en als er iets moet gezocht worden, dan heb je het direct, en je kan de tablet doorgeven aan anderen om het resultaat te raadplegen. Dit is zonder meer handiger en discreter dan een laptop. Ik merk dat er in vergaderingen al tijd en kwaliteit gewonnen is door de “information at your fingertips” te hebben. (Om je bladwijzers synchroon te houden met die op je PC of Mac heb je wel MobileMe nodig en een Safari browser; gebruik je een andere browser, dan heb je bv. Xmarks nodig om daar dan je bladwijzers synchroon mee te houden)

Een andere positieve referentie-ervaring had ik als deelnemer tijdens een studiedag. De sprekers refereerden naar websites, en die kon ik ogenblikkelijk opzoeken, interessante stukken bewaren… Je kan dit ook met een netbook, maar dan heb je in de loop van de dag zeker elektriciteit nodig, en de doorsnee seminariezaal is niet voorzien om iedereen zijn eigen stopcontact te geven. De grote batterijcapaciteit van de iPad is hier zonder meer een troef.

Deze toepassingen maken duidelijk dat je als kenniswerker je tablet vooral gebruikt waar je internetconnectie hebt, het weze via WiFi, het weze via 3G. Dat laatste heeft als nadeel dat er nog steeds te veel gebouwen zijn waarbinnen je enkel een veel te traag GPRS signaal hebt.

Tijdens momenten tussendoor is mijn favoriete bezigheid het lezen van professioneel nieuws via de RSS lezer. Je kan dit doen via Google Reader. Maar hier merk je dat veel websites zijn ontworpen om op een precieze, kleine plaats te klikken met een muis, en dus niet met je dikkere vingers. Op dat ogenblik zijn de apps handig, dit zijn toepassingen op de iPad die wel ontworpen zijn voor de touchinterface. Je vindt er duizenden in de appstore. Zo vind je er meerdere RSS lezers. Ikzelf werk met Reeder

warmoes2.bmp

Het is dan ook sterk aan te raden om een programma te hebben waar je alle interessante zaken uit sites, of ideeën kan noteren. Ik kan hier zeker Evernote aanraden, omdat het die nota’s synchroon in the cloud opslaat, en integreert met de nota’s in Evernote op je PC of Mac. Je tablet wordt zo ook je machine om alle nota’s te beheren. Zo is de inhoud van dit artikel geschreven op basis van alle losse ervaringen die ik genoteerd had in Evernote. 

Om te schrijven is het virtueel toetenbord is groot genoeg om met 10 vingers te typen, maar doordat je niet je toetsen voelt is het moeilijk om blind te typen. De schrijfervaring is dus minder goed dan op een PC. Ik heb dit artikel dan ook op mijn gewone PC geschreven. Er is wel een klein en handig toetsenbord verkijgbaar voor de iPad, en dat maakt het toch handig als je onderweg toch meer moet schrijven. Maar de iPad is zeker goed genoeg om (korte) mailtjes te schrijven en nota’s te nemen.

Maar om complexere zaken te creëren zoals presentaties, spreadsheets met formules, fotbewerking… is een PC met toetsenbord en muisinterface nog steeds te verkiezen. Er bestaan wel (very) “light” office paketten die werken in het MS office formaat. Microsoft zelf heeft geen Office Apps. Ikzelf gebruik DocsToGo. Maar het is eerder om documenten aan te maken die ja dan in je officepakket op je PC afwerkt. Of om cijfertjes in te vullen in een spreadsheet… Bij dit alles is het essentieel dat je de gegevens op je iPad opslaat in een systeem dat die gegevens opslaat in de cloud, en synchroon houdt met de bestanden op je PC. Ik gebruik hiervoor Dropbox, want dit werkt op dit ogenblik beter dan MobileMe van Apple zelf. Het voordeel hiervan is dat je op je iPad ook je documenten van je PC kan raadplegen (en een beetje wijzigen).

De mailervaring op de IPad is goed, alsook de integratie met Exchange, voor mails, contacten en agenda, maar jammer genoeg niet voor de taken, en om taakvlaggetjes toe te voegen aan mails.

Kenniswerkers werken vandaag veel met MS SharePoint. Als je SharePoint systeem via het web toegankelijk is kan je natuurlijk aan je documenten via de webinterface. Maar er is een App die je toelaat om ook offline je documenten te raadplegen: SharePlus.

warmoes3.bmp

Kenniswerkers gebruiken graag MindMaps om te brainstormen en hun ideeën te ordenen. Dit kan je handig doen op de iPad. Ik gebruik iThoughts, ook omdat het toelaat om hetzelfde bestandformaat te gebruiken als MindManager op de PC.

Als besluit kan ik stellen dat de tablet mij als kenniswerker overtuigd heeft als machine om steeds bij de hand te hebben om snel iets op te zoeken en notities te nemen. Maar om zaken te creëren blijft een PC nodig.

De iPad maakt dit concept waar, niet in het minst door zijn grote batterijautonomie. De gebruiksvriendelijkheid is groot, en het werkt op dezelfde manier als de iPhone. Toepassingen van de iPhone draaien op de iPad. De hier geciteerde apps maken goed gebruik van het grotere scherm van de iPad. Tot slot, de markt van de apps evolueert aan een razend tempo. Elke week komen er verbeteringen uit.

PS. Een originele bespreking van de iPad vind je op “Why I returned my iPad” op de site van de Harvard Business Review.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.