FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Krimp zonder kramp: een sprookje?
published by , on 05/06/2010

Krimpen zonder krampen of krampen zonder een krimp te geven? De babyboomers gaan massaal met pensioen en dus wordt de actieve beroepsbevolking kleiner, de krimp. En wie er dan nog overblijft, mag een staaltje uithoudingsvermogen tonen, de kramp. Langer en in zo groot mogelijke getalen aan de slag blijven, is dus de boodschap. Dat geldt niet alleen voor de jongere werknemers. Ook van 50-plussers wordt dan meer dan ooit een grote activiteit verwacht. Een beleid dat oudere werknemers enkel ‘ontziet’, volstaat niet.

Beleidsmakers, werkgevers en werknemers hebben nu samen het roer in handen om vergrijzing, ontgroening en dus een arbeidsmarkt die krapper wordt, in goede conditie te houden. Het beleid kan zorgen voor fiscale en financiële maatregelen om ouderen langer aan de slag te houden. Werkgevers kunnen dan weer zorgen voor aanpassingen zoals betere werkomstandigheden of voor opleiding en training. Interessante maatregelen, maar ook beperkt… Zolang vijftigers naar hun pensioen blijven snakken en eerder het gevoel hebben dat ze meedraaien in een ratrace dan een betekenisvolle rol te spelen, dreigt de krimp en blijft de kramp. Waar het echt om draait, is goesting, mede-eigenaarschap, betrokkenheid. Waarom stoppen met werken als werken bijdraagt tot de kwaliteit van het leven?

Een personeelsbeleid waarin elke werknemer tegelijk met zijn prestaties én zijn goesting centraal staat, is er voor de hele organisatie. Een mooi verhaal, denkt u dan? Absoluut! Feiten, visieteksten, objectieven en formele overeenkomsten zijn lang niet altijd de meest krachtige middelen om mensen te binden aan hun organisatie, betrokkenheid en goesting te geven. Sprookjes horen hier niet meteen in thuis, maar organisaties die letterlijk samen een verhaal schrijven en vertellen, wel. Het proces van storytelling bindt en doet feiten, doelen en cijfers ‘spreken’. Logos aangevuld met mythos. Een corporate story is het resultaat van een dialoog en niet louter het verhaal dat het management naar voor wil schuiven. Marketingdiensten hebben de kracht van een verhaal al langer ontdekt. Nu zijn ook andere geledingen van de organisatie aan de beurt. De Amerikaanse auteurs Dan en Chip Heath omschrijven een goed bedrijfsverhaal als eenvoudig, verrassend, concreet en geloofwaardig, met een emotioneel kantje en een verhalende structuur. Geen halve waarheden, wel authentieke beleving en ervaring.

Daar is een rol voor oudere werknemers weggelegd. Hun rijkdom aan verhalen maakt mee het bedrijfsverhaal. En dus ook het verhaal van werknemers die lang op een krappe arbeidsmarkt blijven werken, met zin en met goesting. Er was eens een arbeidsmarkt waar de krapte toesloeg… Einde krimp, einde kramp?

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.