FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Dromen van eboeken…
published by , on 02/05/2010

warmoes1.bmp

 De opkomst van eBooks is recent nog versterkt door de hype rond de IPad.

Om eerlijk te zijn, voor fictie lig ik echt niet wakker van eBooks. De boeken zijn door de schrijvers gemaakt als een lange tekst om gedrukt te worden. Ik kan me niet voorstellen dat een eBook even aangenaam is onder een schaduwrijke boom op een mooie zomerdag.

Maar voor niet-fictie ligt de zaak al heel anders. Ten eerste kan ik als professionele nomade niet alle interessante referentiewerken van bvb. SharePoint in mijn rugzak meenemen. eBooks zouden wel handig zijn. Maar dat volstaat niet. Het zou nuttig zijn om bij een searchopdracht zowel te zoeken in sites, een eigen wiki als de eBooks. En waarbij je binnen het eBook op de pertinente pagina’s uitkomt… Die eBooks zouden dus ook op een PC moeten, en niet alleen op een handige eBook-lezer. En uiteraard gesynchroniseerd.

warmoes2.bmp

Een non-fictie boek is voor mij een werkinstrument. Ik streep interessante passages aan, zet er commentaar bij… Het zou dan ook handig zijn om door een boek te bladeren met enkel de bewerkte passages. En uiteraard zijn die passages ook belangrijk voor de zoekmotor om de pertinente passages te vinden. En zeker als je die passages ook zou kunnen taggen…

Dromen… Maar waarom is het er nog niet? Dit had toch reeds gekund voor eBooks op een laptop? Dit heeft ongetwijfeld te maken met economische redenen: hoe zorg je dat de eBoeken vlot gekocht en betaald kunnen worden zonder te veel gekopieerd te worden? Via bvb. Google Wetenschap zie je dat interessante wetenschappelijke artikels nog steeds moeten besteld worden bij uitgevers. Maar er is toch ook iets met leesgewoontes. Ik heb de indruk dat er heel weinig beroepsmatig boeken gelezen worden. Blogs worden al meer gelezen. Toch denk ik dat iets in de diepte begrijpen meer komt door een boek te lezen en er over na te denken. Goed ouderwets kennismanagement stammend van voor het informaticatijdperk. De recente Social Software, met microblogging zoals Twitter voorop lijken mij eerder informatie door te geven, vooral nieuwsgerichte informatie, Wie, Wat, Waar, Wanneer. Maar om het Hoe en Waarom te begrijpen en te internaliseren lijkt me een grondige tekst nog steeds onovertroffen. De Sociale Software lijkt me dan vooral nuttig om dialoog te voeren over de kennis.

Oh ja, en dan droom ik ook nog van interactieve en multimediale eBooks, een soort kruising van prachtige documentaires zoals op BBC of National Gegraphic, en goede teksten…

Ik ben benieuwd!

Reactions (3)
 • Luc Galoppin says:

  Ahum.
  Het lijkt me dat u een aantal trends en bewegingen van de laatste maanden volledig gemist heeft.

  Even een update:

  1. Volgt u Mashable? Daar zult u leren dat uw wensen reeds meer dan een half jaar in vervulling zijn gegaan.
  2. Leest u de Huffington Post? Herbekijk uw definitie van “een krant”
  3. Heeft u een Kindle (Kindle hardware / op de PC èn op je mobiele telefoon)? U zult merken dat uw wensen voor een ebook MEER dan vervuld zijn met dit platform.

  4. Heeft u al kennis gemaakt met de iPad?

  5. Ik vrees dat ik maar met 1 enkele zin uit uw artikel kan instemmen: het gaat over Dialoog. Maar de zin die erna komt (grondige tekst) is een beetje een verkalking van oude gewoonten.

  Oprechte groeten,
  Luc.

  PS: Kijk ik heb er zowaar een filmpje over gemaakt: http://ow.ly/1G0LP
  PS2: Indien u enkel De Standaard Online leest dan begrijp ik dat u niet o de hoogte bent – dit is namelijk het Walhalla van de ontkenning van sociale media (getuige dit meesterwerk: Tweet tweet http://ow.ly/1G0IM )

 • Steven Warmoes says:

  @Luc Galoppin
  De realiteit van professionele boeken voor Kindle op PC (Mac) en iPhone voldoet echt nog niet aan de wensen hoor. Bv. Printscreens van applicaties hebben vaak zo’n lage resoltutie dat ze met moeite leesbaar zijn…
  Zie overigens wat Amazon zelf schrijft: http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=kcp_pc_menu/?ie=UTF8&docId=1000436191

 • Luc Galoppin says:

  Dag Steven,
  Hier kan ik uit eigen ervaring niet over meespreken. Akkoord – je gaat geen tabletop series van een museumboek op Kindle lezen (misschien wel op iPad en met een betere – want interactieve – ervaring).
  Tenslotte nog even meegeven dat met de Kerst van 2009 de verkoop van het aantal Kindles het aantal papieren boeken heeft overschreden.
  Mvg,
  Luc.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.