FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
New school competenties
published by , on 03/04/2010

vermeulen_2.jpg

Ik heb klanten met chique competentiewoordenboeken. Daar heeft naar mijn weten in 1 geval 1 persoon 1 jaar aan gewerkt. Dat leverde een doorwrochte en waterdichte hoop papieren op die samengeniet de competenties opsomt die ‘er zijn’. Er staan definities, gradaties, gedragsindicatoren enz.Maar wie gebruikt dat ooit? Zou die competentiemevrouw zich niet beter toegelegd hebben op iets bruikbaarders en leutigers? Bijvoorbeeld: een stripverhaal over de verantwoordelijkheden van supervisors, managers en directeurs? Of een budget voor koffiekoeken bij de teammeetings van de groepen arbeiders met hun teamleider?

Er wordt nogal een stukje afgeluld in onze bedrijven! Als ik naar mijn zonen kijk, generatie Einstein of de Gamer generation, dan zie ik heel wat competenties die de klassieke lijstjes niet halen. Hier zijn er enkele:

 1. lenen. Een van onze tweelingzonen is erin geslaagd om in het voorlaatste middelbaar geen enkel boek te lezen. Er zaten er nochtans lekkere tussen, zoals Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Mits enig gehutsekluts van door het internet toegeleverde besprekingen produceerde hij een andere versie. Geleend, efkes. Ik stimuleer dit niet, maar het is wel productief.
 2. diagonaliseren. De vaardigheid om snel je weg te vinden in een hoop info. Je leest natuurlijk niet alles, je koerst je een weg door de bladzijden informatie en scant het relevante. Ook hier zijn mijn zonen een voorbeeld: ze lezen ook geen afgedrukte teksten, dat is voor de old school mensen. De computermuis leidt hun gedachten naar de kern van de waarheid
 3. vermeuleniseren. De capaciteit om alles op zichzelf te betrekken, te focusen op de eigen case en zich niet laten overbluffen door klein grut
 4. 4 meisjes op een avond versieren en hun stroom sms’jes met veel onschuld pareren?
 5. een grote mond opzetten en de andere doen twijfelen aan zijn argumenten’?
 6. de competentie om wat gisteren gaande en in zwang was voortaan maar kei-onnuttig of saai te vinden
 7. het vermogen om een kanjer van een banvloek van vake te krijgen, en na een uur toch recht te veren, en het voorgaande van zijn schijf te hebben gewist

Iemand moet mij toch eens de gouden truuk leren: die om managers in spé (nu zijn ze zo’n 27j) wakker te schudden om te zien dat die nieuwe competentiemenskes er binnenkort zullen zijn en dat we dringend, dringend moeten nadenken over hun gebruiksaanwijzing.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.