FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Leren van Benedictus en Léonard
published by , on 30/01/2010

mv_leonard.jpg

Wat kun je me vertellen over de leervoorbeelden vanuit de kerk? Zijn die exemplarisch voor de bedrijfswereld of hoe zie jij dat?

Ziedaar een vraag die ik zou durven stellen op een examen voor trainingsdeskundigen. Dan zou ik graag hebben dat ze me spreken over pausen, aartsbisschoppen, kardinalen en hun woordvoerders.

Wie het volgende tekstje zou neerschrijven zou een hoog cijfer binnenrijven.

Kardinaal – alias (aarts)bisschop – Léonard doet dus binnenkort zijn intrede in Mechelen. Ik begrijp de heisa errond heel goed. Ware het niet dat ik enkele weken geleden een hele toffe reportage over die man gezien heb op tv. Zo dicht bij de gewone mens. Zo goed!

Ze moeten me echt nog overtuigen in de pers dat hij een misfit zou zijn.

Maar wat hoort mijn lodderig oor op de radio: een interview met iemand die hem heel goed blijkt te kennen. Mijn oren tuitten: hij is erg verstandig, heeft een paardengeheugen, weet wat een beetje charismatisch mens hoort te doen om een indruk na te laten, is een zeer goede redenaar, kan je overtuigen en aanhalen, kan charmant zijn. Wat een myriade aan kwaliteiten!

Maar dan: hij is eigengereid, zeer behoudend, onwrikbaar, tegen condooms, homo’s en stamcellen. 70 jaar binnenkort, tweetalig, copain van Bene 16.

mv_bene16.jpg

Manager Benedictus

Eerst dacht ik: die dekselse Benedictus toch. Zo’n vriendje benoemen: niet fraai. Maar dan dacht ik: zo supersimpel kan de wereld toch niet in elkaar gestoken zijn?Hebben zijn lijfwachten hem onlangs niet tegen de grond geklopt en is daardoor misschien niet een frisse paus ontstaan die strategisch denken ging beoefenen? Heeft hij niet, gezeten aan zijn pontificaal bureau gedacht: ‘Hmm, dat België moet dringend een andere geloofskoers gaan varen. Weet je wat? We pakken dat met een schokje aan. Ik investeer 5 j in een turbulentie in België met die dekselse Léonard, laat hem vele klappen krijgen, en na 5 j ben ik toch zelf overleden en zal mijn opvolger wel zeggen: na die Franstalige Léonard is het weer aan de Vlamingen, en heb ik daar net niet een keurig jong ventje van zo’n 53 j zitten die ik ga inzetten? Hij moet er maar voor zorgen dat homo’s, condooms en vrouwen in de kerk opeens hun rechtmatige plaats krijgen? Wat is 5 j nu in het licht van de eeuwigheid?

Zou het niet kunnen dat B16, misschien vanuit zijn bed, vanop het vliegtuig, vanop zijn wc-pot of sleffend in zijn tuin zo’n verlicht gedacht bedenkt?

Zouden onze managers en directeurs daar geen puntje aan kunnen zuigen? Zo’n strategische denkoefening moet een senior manager, director e.a. toch ook doormaken?

We moesten de paus potdorie een bijberoep geven om lezingen management te geven in strategisch lange termijn inzicht.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.