FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Geen verloren generatie?
published by , on 25/10/2009

Heeft de stijgende werkloosheid een nadelig gevolg op de identiteitsontwikkeling van jongeren?  In de jaren ’80 was dit een issue omdat veel jongeren door gebrek aan middelen verplicht waren thuis te blijven wonen. Volgens sommige pedagogen was dit nefast voor het verder ontwikkelen van de identiteit. Ook wat dit betreft is er geen echt probleem. De huidige crisis zorgt er enkel voor dat de overgangsperiode tussen leren en werken wat verlengd wordt. Niet meer maar ook niet minder.

Jongeren bleken daar in de jaren ’80 al goed mee om te kunnen gaan.  Anno 2009 moet dit proces nog veel vlotter verlopen. Jongeren hebben nu veel minder dan vroeger de neiging om zo snel als mogelijk het ouderlijk huis te verlaten. Thuis blijven zien ze niet als een rem op de identiteitsontwikkeling. Jongeren reageren ook op de crisis door langer te blijven studeren. Het aantal eerstejaars aan de universiteit lag dit schooljaar nooit zo hoog. Zowel de Gentse universiteit als de KU Leuven  noteerden een stijging met 15%. Ook wie de school verlaten heeft kan werken aan verdere competentieontwikkeling. Het totaal plaatje verandert natuurlijk wel als deze crisis heel lang zou blijven aanslepen. Maar zover zijn we nog niet.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.