FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Kan je alleen alle blogs opvolgen?
published by , on 13/09/2009

Het is onmiskenbaar dat er over veel interessante onderwerpen blogs zijn. Via de RSS lezer maak je een persoonlijke krant met de berichten uit je geselecteerde blogs. Google Reader is vandaag het referentievoorbeeld van een RSS.

Maar vandaag zijn de meesten onder ons geconfronteerd met de vaststelling dat er te veel sites zijn om op te volgen. Ligt het dan niet voor de hand om af te spreken in ons team, ons netwerk, onze community… om het opvolgen te delen? Maar hoe volgen we dan vlot op wat de andere heeft opgevolgd?

In Google Reader is dat heel eenvoudig: je markeert een item met “Delen”, en dan is het zichtbaar in een speciale “Gedeelde pagina”.

warmoes1.jpg

Mijn pagina met gedeelde items over Knowledge Management is toegankelijk via de link rechts bovenaan deze blog. Je ziet ook de meest recente items in de kolom links onderaan. Het goede praktische nieuws is dat je je ook op deze pagina’s kan abonneren via RSS (hier Atom feed genoemd). Zo volg je dus ook die gedeelde items op via je RSS lezer.

Als je dus goed georganiseerd bent, dan zal je dus een aantal thema’s hebben die je niet rechtstreeks opvolgt, maar via de intelligente “social filter” van een expert in wie je het volste vertrouwen hebt. Ikzelf volg bv.. Web 2.0 en Social Media op via de gedeelde items van Jo Caudron.

warmoes2.jpg

Maar zoals steeds ligt de uitdaging in de organisatie van je netwerk…

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.