FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Onderzoek zorgen en dromen van Training Managers (3)
published by , on 02/09/2009

Wat houdt Training Managers het meeste uit hun slaap of bezorgt hen een zorgrimpel? Vandaag: de lekken zitten bij de deelnemers en de opleidingsaanbieders.

In een vorig stukje kregen we al een inzicht in dat wat Training Managers tegenwoordig frustreert. De resultaten zijn gebaseerd op een enquête waaraan 80 Opleidingsverantwoordelijken deelnamen.

Wat houdt hen nog zoal uit hun slaap? Waar zitten de zwakke kanten van ons opleidingssysteem in de dagelijkse praktijk?

mv_stealth_evo.jpg
Deelnemer aan het stuur

De medewerkers zelf moeten dringend een meer sturende rol opnemen, te beginnen bij het begin. Een Training Manager schreef: Medewerkers en chefs hebben moeite om de leerpunten concreet te omschrijven. Dit heeft voor gevolg dat behoeften en ontwikkelingsvormen niet altijd op elkaar zijn afgestemd: welke middelen inzetten om dit deel van het proces te verbeteren?

Dat klopt volledig: ik merk vaak bij behoeftenpeilingen dat deelnemers én hun chefs het een erg moeilijke, soms vervelende of zelfs onheuse vraag vinden als je dieper en dieper en nog dieper wilt peuteren naar wat er nu eigenlijk moet gedaan gedaan worden. Alsof je tegen een architect zou zeggen: ‘Ontwerp maar eens een huis met het nodige erop en eraan. Doe maar iets’. Training Managers en opleiders voelen te vaak schroom om gewoonweg te zeggen: ‘Je wilt iets, maar het is me niet duidelijk wat precies, hoe ben je tot die vraag gekomen, en heb je dat wel echt nodig, is het een cruciaal iets voor je job dat je dringend, dringend moet aanvullen, of weet je het nog niet?’

Training Managers worstelen met de vraag: Hoe de medewerkers aanzetten tot zelfontwikkeling. Ik probeer de medewerker er attent op te maken dat men zelf zijn/haar loopbaan kan sturen. Nog al teveel zie ik medewerkers wachten tot de organisatie voor hen iets aanreikt. Ik hou geen pleidooi om de organisaties te ontslaan van enige verantwoordelijkheid maar ook de medewerker moet engagementen nemen.

En de opleidingsleveranciers? Daar zijn boze woorden over: Iedereen kan en doet alles tegenwoordig. Echte specialisten profileren zich nog zelden onder hun echte specialisatie (zo zou je zaken kunnen missen). De kudde opleiders volgt de opeenvolgende hypes (die zelfs soms maken dat ze hun naam wijzigen in sync met de wind die waait …). Steeds dezelfde ‘goeroes’ bieden dezelfde oude wijn in nieuwe zakken aan, met een aangepaste verpakking. Iedereen kan nu maatwerk incompany leveren, met coaching, met consultants, met theater, in face to face, in blended learning, in functie van competentiebeheer, om de ‘gaps’ te vullen … En als de burn-out nabij is, moet je naar een mindfulness cursus. Hoe kan je nu nog in vertrouwen een cursus bestellen? De meest commercieel aangelegde partner probeert de zaak binnen te halen. Cursussen worden door docenten gegeven (dikwijls zelfs externen, die op het laatste momentje opduiken en die niemand kent!). Het bedrijf heeft wellicht een Qfor certificate, maar toch niet elk individueel ingezette docent?

Evaluatieformulieren ingevuld op het laatst van de dag getuigen zo vals van de werkelijke waarde van de cursus.

Er wordt m.i. ook veel te veel aanbodgericht gewerkt. Zelfs bij een concrete vraag van een bedrijf, worden steeds weer dezelfde cursusonderdeeltjes bovengehaald, gebundeld en wat aan de context aangepast. Baat het niet, zo schaadt het niet … Ik ben steeds zeer blij wanneer ik uitzonderingen vind!

mv_gobelijn.gif
Iedereen professor in alles

Ik heb veel bewondering voor de boute uitspraken van deze opleidingsvrouw of -man, die zwart op wit zegt wat velen denken over de opleidingshandel. Binnenkort, op de VOV-beurs voor leren en ontwikkelen in november, kunt u de diverse leveranciers komen keuren. Het zijn er vele. Iemand schreef: [Wat me wakker houdt is ] hoe ik in het uitgebreid opleidingsaanbod van vele opleidingsverstrekkers de meest efficiënte, en beste prijs/kwaliteit opleiding kan selecteren voor de werknemers van ons bedrijf.

[Waar ik een zorgrimpel van krijg:] Uit het grote aanbod van leveranciers en opleidingen, de kwalitatief juiste keuze maken, en intern deskundig advies kunnen geven. Het testen van nieuwe aanbieders kost altijd tijd, en die is er niet altijd meer. En bovendien: “wat is de juiste keuze?”

Een overzicht hebben op wat er op de markt is, lijkt onmogelijk. Als “gebruiker” vrees ik daardoor niet de meest geschikte training te hebben gekozen.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.