FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Toch niet weer een artikel over sociale netwerken?!
published by , on 31/08/2009

door Dirk Stael (Randstad)

Het succes van Facebook en LinkedIn liegt er niet om: online netwerken is in. U hebt wel iets beters te doen? Feit is dat steeds meer bedrijven en professionals de kracht van netwerking inschakelen om hun zakelijke doelen te bereiken. Ontdek hoe en wanneer onlinenetwerking voor u rendeert.

In een wereld die steeds sneller verandert, neemt het belang van netwerken hand over hand toe. Denk maar aan het groeiend succes van sociale netwerksites. Wist u dat op Facebook al meer dan 1 miljoen Belgische accounthouders geregistreerd zijn? Zijn Belgische evenknie Netlog telt al meer dan 2,3 miljoen actieve Belgische leden. En LinkedIn, het derde belangrijkste sociale netwerk in België dat vooral op een professioneel publiek mikt, verbindt wereldwijd 41 miljoen leden. Markant detail: senioren behoren tot de snelstgroeiende doelgroep op Facebook!

Meer dan chit chatting

Onlinenetwerking wordt steeds vaker ingezet in een zakelijke omgeving en niet alleen om commerciële doeleinden. Een groeiend aantal ondernemingen hanteert deze vorm van communicatie als een efficiënte en budgetvriendelijke manier van omgaan met collega’s, klanten, leveranciers en andere betrokken partijen. De praktijk leert bovendien dat steeds meer mensen een beroep doen op sociale netwerken om hun professionele doelen te bereiken. Zo vinden steeds meer kandidaten langs deze weg een nieuwe job en nemen bedrijven vaker hun toevlucht tot het net om snel en efficiënt de juiste kandidaten te vinden. Rekruteerders bijvoorbeeld gebruiken hun netwerk als eerste filter zodat ze niet honderden cv’s hoeven door te nemen.

Wat brengt het op?

Hoe haalt u voordeel uit deze sociale netwerksites? Gestructureerd onderzoek op grote schaal naar de mogelijke return is zo goed als onbestaand. Daarom is Randstad in april gestart met een ‘social netwerk’ testproject. Dirk Stael, e-communication manager Randstad: “De doelstelling is na te gaan hoe bedrijven en kandidaten sociale netwerken gebruiken om bestaande contacten te onderhouden en waardevolle nieuwe contacten te leggen met het oog op het genereren van een of andere vorm van respons. Denk aan het aantrekken van potentiële klanten of het werven van toekomstige medewerkers.” 25 Randstad rekruteerders en consultants zullen gedurende 6 maanden verschillende scenario’s testen.

De eerste onderzoeksfase – het eigen netwerk uitbreiden – is alvast veelbelovend afgerond. Gemiddeld werden er per Randstad-medewerker 30 nieuwe contacten gelegd. 8 op 10 contacten gingen effectief op de uitnodiging in, een gemiddelde succesratio van 81%. Dirk Stael: “In de huidige fase van het onderzoek nodigen we bedrijven en kandidaten uit om online te connecteren. Vervolgens zoeken we uit hoe we via deze contacten nieuwe klanten en kandidaten kunnen werven.” De resultaten van het onderzoek zijn eind november bekend. Uiteraard houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte.

De juiste netwerkattitude

Sociale netwerksites herbergen een schat aan contacten. Maar hoe benut u dit potentieel optimaal? En hoe kunt u zelf efficiënter netwerken? Netwerken is een vaardigheid die je moet leren, dat staat vast. En wie de spelregels beheerst, bereikt meer. Alles begint met de juiste netwerkattitude. Alvast enkele tips:

1)
Netwerken gaat over ‘informatie delen op een reactieve en proactieve manier zonder daar onmiddellijk iets voor terug te verwachten’. Stel u vooraf duidelijke doelen maar hou er rekening mee dat niet elk onlinecontact u een directe return zal opleveren.

2)
De gouden driehoek van netwerken is ‘geef – vraag – bedank’: vraag concrete hulp aan de contacten in uw netwerk, maar bedenk ook wat u voor hen kunt betekenen. Een goede tip of bijkomende doorverwijzing is vaak al genoeg. Bedank uw relaties altijd, ook als ze niet onmiddellijk een tastbaar voordeel opleveren. Ook op het internet geldt zoiets als correcte omgang met elkaar.

3)
De echte kracht van uw netwerk zit in de tweedegraadscontacten: niet de mensen die u kent maar de mensen die zij kennen, zijn vaak de interessantste contacten.

4)
Streef naar kwaliteit en diversiteit. Een kwalitatief contact is iemand die u helpt om sneller en beter uw doelen te bereiken. Beperk uw netwerk dus niet tot directe collega’s, maar breid het uit met oud-collega’s, studiegenoten, vrienden, familieleden…

5)
Uw ‘know, like & trust’ factor: dit zijn basiselementen voor elke relatie.

a. Know: zorg voor een zo volledig mogelijk profiel zodat mensen zich een goed beeld van u kunnen vormen.
b. Like: mensen houden van mensen die behulpzaam en niet te ‘pushy’ zijn.
c. Trust: kunnen mensen u vertrouwen? Als u via een gezamenlijke kennis een nieuw contact kunt leggen, is de kans groter dat u betrouwbaar overkomt. Uw eerstelijnsnetwerk speelt wel degelijk een primordiale rol!

Meer weten?

Bovenstaande tips komen uit het recent verschenen boek ‘Hoe LinkedIn nu echt gebruiken’ van de Belgische netwerkexpert Jan Vermeiren.

Enkele bijkomende leestips voor wie zich verder in de materie wil verdiepen:

How to really use LinkedIn, Jan Vermeiren: in maart 2009 gepubliceerd boek waarvan ook een gratis light versie gedownload kan worden! Beschikbaar in Engels en Nederlands.

Let’s Connect, Jan Vermeiren: het eerste netwerkboek van dé Belgische netwerkreferentie en een ‘Amazon bestseller’. Ook hiervan kunt u een erg informatieve light versie gratis downloaden!

Facebook For Dummies, Carolyn Abram & Leah Pearlman

I’m on Facebook–Now What??? How to Get Personal, Business, and Professional Value from Facebook, Jason Alba, Jesse Stay, Robert Scoble & Lee Lorenzen

Guerrilla Networking: A Proven Battle Plan to Attract the Very People You Want to Meet, Jay Conrad Levinson & Monroe Mann. Een iets meer confronterend uitgangspunt rond netwerking. Tip: u kunt het boek ook lezen via books.google.be.

Make Your Contacts Count: Networking Know-how for Business And Career Success, Anne Baber & Lynne Waymon. Ook (grotendeels) te lezen via books.google.be.

Dirk Stael is e-communication manager bij Randstad. Hij neem deel aan het panelgesprek tijdens het seminar  van 29/9/2009 ( Is the future of recruiting social ?)

(Dit artikel verscheen ook op de website van Randstad Belgium)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.