FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Rekrutering via social media
published by , on 17/08/2009

Mckinseyquarterly.com publiceerde onlangs een artikel over de groeiende trend om medewerkers te rekruteren  via social network sites zoals Facebook en LinkedIn: When job seekers invade Facebook

– Denkt u dat rekrutering in de toekomst meer en meer via social media zal gebeuren ? 

– Sommige waarnemers zijn van mening dat door het groeiende gebruik van social media de toegevoegde waarde van HR-communicatiebureaus af neemt (omdat organisaties de regie van hun werving zelf kunnen voeren). Akkoord of niet ? 

– En tot slot: kunnen social media de traditionele wervingsmedia, en dan vooral jobsites, vervangen?  ( + in het geval u een wervingsmedium bent: Welke initiatieven heeft uw bedrijf al genomen (of is het aan het onderzoeken) om een antwoord te bieden het fenomeen social media en aldus uw klanten in de toekomst nog beter/efficiënter te kunnen bedienen – ook inzake de verhouding prijs/resultaat ?)

Uw reactie(s) op deze drie vragen (of op een er van) kan u hier onder kwijt. 

Interesse in werving via social media ? Kom naar het HRMinfo-seminar van 29/9/2009 !

Reactions (2)
 • Thomas Vreriks says:

  Zoals blijkt uit het recente verleden, is het voor bedrijven in crisistijd aantrekkelijk online rekruteringsmiddelen in te zetten. Sociale media zoals LinkenIn, Netlog, Facebook en Twitter hebben een plaats verworven op het internet. Banners, advertenties en posts op deze sites, maar ook deelname aan discussies en lanceren van quizzes behoort tot de mogelijkheden. Bij een goede employer brand is het belangrijk dat er buzz ontstaat, zoals met de campagne van Selor (door tmp.adcomms), die met een creatieve insteek zelfs de journaals haalde. ‘Job boven beenhouwerij’ verscheen in de zijbalk van Facebookprofielen, een anagram voor ‘Wij hebben een job voor u’. Gevolg: een aanzienlijke toename van het aantal surfbewegingen richting de website van Selor. Het is overigens geen goed idee om communicatiebureaus links te laten liggen en de volledige rekruteringscommunicatie zelf te doen. Online bannering en adverteren via sociale media werkt alleen in een kloppend strategisch plan, waarvoor inzicht in het hele plaatje onontbeerlijk is.

 • Bernard Hensmans says:

  The ‘medium’ wordt in het geval van social media teveel verward met the ‘message’.

  1. Hype

  Alle 5 – 8 jaar spoelt er blijkbaar een nieuwe golf van hyped new internetbedrijven aan.

  In 2000 bedrijven zoals AOL bvb, nu bedrijven zoals Twitter. Staat er nog iemand bij stil aan welke prijs AOL is gekocht 10 jaar geleden door Time Warner en aan welke prijs AOL deze zomer in alle stilte werd van de hand gedaan. Tip: met het verschil tussen beide bedragen kan je nu meerderheidsaandeelhouder worden van 1 van de grootste bedrijven in de wereld.

  2.The Medium is not the Message

  Social media zijn een bijkomend online platform , zoals ook ‘mobile smart phones’ nog sterk aan belang gaan winnen als interactieve online tool. Media dus.

  Social media zijn heel sterk in het aantrekken van leden op alle mogelijke manieren (but turning dollars into pennies along the way) en om UGC (user generated content) te promoten (maar waar zijn de controlemechanismen om maximale accuraatheid van USG te stimuleren?).

  Carriere sites zoals Monster (P.S. we zijn eigenlijk geen loutere jobboard meer) specialiseren zich dan weer in gespecialiseerd online rekruteringsadvies : ‘welke boodschap via welke online kanalen (waar monster maar 1 van is) naar welke actieve en passieve communicatie doelgroep sturen (voor bedrijven) en hoe je weg banen in de arbeidsmarktjungle(voor werkzoekenden)’ .

  Daar ligt de voornaamste ‘duurzame’ meerwaarde voor werkgevers en werkzoekenden. Deze meerwaarde is gefundeerd op onze specialisatie en onze wortels in online arbeidsmarktadvies(sinds 1994).

  Bovendien zijn we sterk gefocused in het opzetten en onderhouden van een dialoog met onze doelgroepen(crm) en in het bereiken van de passieve werkzoekende via steeds meer verfijnde ‘search engines (Trovix)’ en ‘behavioral targetting’ producten, niet alleen op onze sites, maar ook op grote third party sites.

  En dit allemaal gefinancierd door een duurzaam en gezond economisch model, niet louter door kapitaalverhogingen.

  Want kwaliteit en diepgang heeft een prijs. Ook dat wordt te vaak onderbelicht. The ‘creative destruction’ van Schumpeter zou maar een mager beestje zijn zonder respect voor intellectuele rechten.

  En wie gaat de journalisten en de cruciale rol die ze in onze samenleving spelen, nog financieel ondersteunen als alle mensen denken dat het nieuws gratis is ?

  En hoe gevaarlijk is het niet dat steeds meer mensen er niet meer bij stilstaan, dat het nieuws dat quasi gratis online te vinden, misschien niet altijd even betrouwbaar is (bvb wikipedia)?

  Kortom, laten we proberen het onderscheid te zien tussen ‘the medium’ and the ‘message’.

  (Bernard Hensman, Country manager BeLux Monster)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.