FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Organisatorische maturiteit van collaboration
published by , on 04/08/2009

De productiviteit van kenniswerkers is een belangrijk aandachtspunt in Kennisbeheer. Het goed gebruik van technologieën voor collaboration is dus essentieel. Denken we maar aan technologieën voor virtuele bureaus met on line meetings.

warmoes.jpg

In de praktijk stel ik vast dat het goed gebruik in 4 stappen verloopt.

  1. Communicatie.
  2. Coöperatie
  3. Coördinatie
  4. Collaboratie

1) Communicatie is de toestand op de meeste plaatsen vandaag. Men telefoneert en stuurt e-mails. De nadelen zijn duidelijk: elk moet een eigen klassement maken (en wie doet dat goed en volledig?) met verlies van tijd en een enorme explosie van de mailboxen, opzoeken is niet makkelijk, nieuwe medewerkers hebben niets, interessante documentatie is niet gedeeld…

2) Bij coöperatie hebben afdelingen al wel min of meer een gezamenlijk klassement of zelfs een virtuele bureau. Specifieke mensen extern aan de afdeling waarmee men samenwerkt krijgen er wel leestoegang tot, maar het is niet voor hen gemaakt. Er is dus geen rekening gehouden met de voorkennis van de externe, de externe moet er zelf zijn weg in zoeken, en is er ook mentaal overbelast met informatie die niet pertinent is voor de externe. Bij coöperatie werkt dus wel open, maar gewoon naast elkaar.

3) Bij coördinatie houdt men wel rekening met de behoeftes van externen bij het inrichten van de eigen virtuele bureaus . In het beste geval is er zelfs een kenniswinkel.

4) Bij volledige collaboration gaan alle betrokkenen hun gezamenlijke activiteiten en kennis onderbrengen in een gezamenlijke virtuele bureau die men samen organiseert en uitbaat.

Onnodig te zeggen dat dit een duurzaam vertrouwen tussen de partners veronderstelt.

(Met dank aan Dirk Cornette van SuperCop voor de inspiratie)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.