FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Het hooligan-gedrag van een bedrijfsleider
published by , on 11/06/2009

Ik kijk uit naar het persbericht van Unizo waarin het hooligan-gedrag van bedrijfsleider Guido Dumarey (van o.a. Punch International) jegens een vakbondsman in scherpe woorden wordt veroordeeld. Niet enkel betreurd. Dumarey verkocht de syndicalist een slag in het gezicht. Letterlijk: gaf hem een oplawaai. What’s next? Latijns-Amerikaanse toestanden waar patronale huurlingen/milities vakbondslui neerknallen ?

(P.S. Dit bericht postte ik ook als ‘status’ op mijn Facebook-pagina)

Reactions (1)
  • UNIZO en VBO roepen op tot een sereen klimaat op alle niveaus: politiek, onder sociale partners en op bedrijfsniveau. Zaken zoals fysiek geweld of gijzelingsacties dragen volgens UNIZO en VBO niet bij tot dat sereen klimaat. De organisaties verwijzen in dat kader naar het herenakkoord van 2002, ondertekend door vakbonden en werkgevers van de Groep van 10. Dat stelt dat alle vormen van geweld, zoals gijzelingsacties of fysiek geweld, nooit kunnen worden getolereerd. Unizo en het VBO wensen niet te reageren op de inhoud of de oorzaken van dit specifieke incident maar pleiten er voor dat conflicten, zeker in de huidige economische situatie, in een sereen klimaat opgelost worden.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.