FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Kennisbeheer voor 1 Euro?
published by , on 02/04/2009

In deze tijden van crisissen  verlegt de aandacht zich wel eens naar low budget oplossingen.

warmoes.jpg Misschien ken je het Amerikaans gezegde: “if you only have 1 dollar to spend on Knowledge Management, spend it on connecting 2 people!”  Dit gezegde geeft heel goed de filosofie van Kennismanagement weer: de basis van Kennisbeheer is het bevorderen van netwerken waar mensen kennis uitwisselen. (Zie ook de bijdrage Spontane Kennisnetwerken.)

Ik zocht ook naar een variant voor 1 Euro, en dan liefst een voor expliciete kennis. Here it comes:

“Als je maar 1 Euro hebt voor kennisbeheer, koop dan een prullenmand”. Inderdaad, hoe minder documenten je hebt, hoe minder klasseerinspanningen je moet doen, hoe gemakkelijker je documenten opzoekt enzovoort. Een actie waarbij je van alles weg gooit, kan je nog interessante oude documenten doen herontdekken. Meer nog, als er te veel documenten zijn, dan wordt er minder verkennend geneusd in de documentatie.

Een variante is de oefening van 10 Euro. Als men al je documentatie zou afpakken, maar je mag nog 10 documenten met vakkennis bewaren, welke zouden dat zijn?

Nog een variant: stel dat je in een afdeling met 10 mensen werkt, en elk kiest zijn top 10, dan heb je een top 100 van je afdeling. Om die in de etalage te zetten heb je geen ingewikkeld en duur document management systeem nodig.

Zoals Goethe het al eeuwen geleden schreef: in de beperking toont zich de meester.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.