FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Zelfpromotie: goed of slecht?
published by , on 10/03/2009

Eenvoudig gezegd is zelfpromotie door personen of groepen een oprechte manier van spreken over hun prestaties, sterke punten en vaardigheden. Effectieve zelfpromotie houdt meer in dan alleen maar opscheppen of aan iedereen vertellen hoe goed je jezelf vindt. Succesvolle leiders die een doelmatige techniek hebben ontwikkeld om de aandacht op zich te vestigen, slagen daarin op een geloofwaardige, consistente en oprechte manier.

U hebt als leider wellicht gemerkt dat u, door uzelf en uw groep te promoten, uw loopbaan op een effectieve manier een nieuwe impuls kunt geven. Naar mijn mening, loont het de moeite om (zo vriendelijk mogelijk natuurlijk!) aan te geven wat je hebt bereikt en wat je kunt. Dat kan bijvoorbeeld resulteren in:

Nieuwe kansen: als mensen weten wat u kunt, zijn ze eerder geneigd om u voor iets nieuws te vragen. Dat opent veel nieuwe perspectieven voor uw loopbaan.

Erkenning: het besef dat men u waardeert, kan sterk motiverend werken, en als u enthousiast raakt, wordt u waarschijnlijk productiever.

Zelfvertrouwen: u vindt het misschien een uitdaging om risico’s te nemen door meer voor het voetlicht te treden en nieuwe dingen uit te proberen. Maar als u dat doet, zal uw zelfvertrouwen toenemen. Wanneer u in het middelpunt van de belangstelling gaat staan, kunt u uw sterke punten verder uitbouwen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen –  essentiële ervaringen voor een leider die wil groeien.

Meer eigenwaarde: als anderen u waarderen om uw bijdragen en u zelfvertrouwen opbouwt op grond van uw ervaringen, zal uw gevoel van eigenwaarde worden versterkt.

Geloofwaardigheid: vertrouwen berust voor een groot deel op geloofwaardigheid. U kunt het vertrouwen van anderen winnen door uzelf effectief te promoten. Ze weten dan wat ze van u kunnen verwachten.

Invloed: tegenwoordig bestaat veel van het werk in organisaties uit overtuigen en onderhandelen. Uw invloed op anderen hangt vaak af van wat anderen van u vinden. Zelfpromotie is een manier om anderen te informeren over wie u bent en wat u kunt. Wanneer anderen openstaan voor uw invloed, kunt u beter onderhandelen over schaarse middelen, steun verwerven, organisatorische beslissingen beïnvloeden en toegang krijgen tot mensen en informatie.

Toch is het waar dat het idee om zichzelf te promoten veel leiders helemaal niet aanspreekt. Ze vrezen dat het verkeerd wordt opgevat – als een persoonlijke pr-campagne. Zelfs leiders die de waarde ervan inzien, weten niet altijd precies hoe ze het moeten aanpakken. Wanneer het echter op de juiste manier wordt gedaan, is het de moeite waard, want zelfpromotie leidt dan tot meer bekendheid en veel meer mogelijkheden.

Denk eraan dat het erom gaat dat men weet wie u bent en wat u kunt. U hoeft niet te zeggen: “Hé, kijk mij eens! Ik ben fantastisch!” Het gaat erom dat anderen dat over u zeggen.

Reactions (2)
 • Karin Proost says:

  Het klopt dat zelfpromotie een goede manier is om jezelf positief voor te stellen. Uit onderzoek blijkt ook dat sollicitanten die deze vorm van Impression Management toepassen, hun kansen vergroten om aangeworven te worden.

 • Romy Wachtmeester says:

  Een goed boek op dit onderwerp is het pas uitgekomen Personal brand.nl. Het pakt het onderwerp breed aan en geeft veel praktische tips hoe hiermee aan de slag kan gaan (internet als grootste medium).

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.