FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Predictive marketplaces: leren op de werkplek in 2009
published by , on 30/01/2009

Hier geldt de wijsheid van de menigte! Predictive marketplaces worden gebruikt om toekomstige trends of reacties op nieuwe ideeën en producten op te sporen. Aan de wortels van predictive marketplaces vinden we onder meer de New Yorker columnist James Surowiecki.

De gedachte achter zijn boek ‘The wisdom of crowds’ luidt als volgt: “Large groups of people are smarter than an elite few, no matter how brilliant—better at solving problems, fostering innovation, coming to wise decisions, even predicting the future.”

Een prediction market zoals Inkling Markets doet er alles aan om erop te wijzen dat ze zelf meer dan een trend zijn, dit ondersteunen ze met enkele grote namen als referentie op hun homepagina.

Een marketplace met als doel het voorspellen van de voornaamste tools die werknemers in 2009 op de werkplek gaan gebruiken ziet er volgt uit (real-time widget):

Deelnemen aan deze markt van vraag en aanbod kan na inschrijving. De marketplace werkt met virtueel geld, inschrijven levert je alvast een virtueel startkapitaal van $5000 op.

Tot slot nog een tip van Inkling Markets: de huidige waarde is een vermoedelijke voorspeller van wat er kan gebeuren, zo staat $10 voor 10% kans dat de voorspelling kan uitkomen.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.