FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Dikke Foei voor Talent Management
published by , on 12/12/2008

hewittlarge-227×300.jpg

Het is goed om de waarheid eens straf ingepeperd en ingewreven te krijgen. Af en toe is dat nodig om niet slaperig te worden van die realiteit.

De vraag naar de waarheid van vandaag is: is een leidinggevende zich bewust van en bewust bezig met zijn belangrijke taak om talenten te ronselen, te soigneren en te beheren? Is de doorsnee manager (of hoger of lager) enigszins bezig met talent management: is dat een bewust actie-item waarover zij/hij geregeld een appel aan bed krijgt van de eigen n+1 aftoetst?

Training Managers en opleiders, en zeker de coachen onder ons weten het al lang: de doorsnee manager kan het niet, zal het nooit kunnen en wil het soms niet. Niets blijkt voor die slimme kruinen moeilijker dan een slim plan op te stellen om getalenteerde medewerkers te verzorgen en slim te gebruiken. Het zijn toch die mensen die binnen enkele jaren de lampen zullen doen branden in de organisatie! Het doet me vaak denken aan de leegloop van de kerken: men ziet het gebeuren maar verdiept zich er helemaal niet in hoe we het zouden kunnen vermijden. Nochtans bestaan ook daar kordate middelen voor die we helaas pas binnen 3 of 4 pausen zullen krijgen. Hoe ouderwets allemaal.

echternach-62klein.jpg<

Het staat nu ook wetenschappelijk vast. Het Human Capital Institute heeft het onderzocht: we bakken er geen ene moer van. Bent u op de hoogte van de ernst van de zaak? Hier volgen enkele quizvragen (antwoorden onderaan):

 1. Hoe groot is het aantal bedrijven waar men managers consequent verantwoordelijk houdt voor de ontwikkeling van hun mensen? inder van 10% van de onderzochte bedrijven worden managers consequent verantwoordelijk gehouden voor de ontwikkeling van de mensen direct onder zich.
 2. Hoeveel ondervraagden (meestal HR) vinden dat het management capaciteiten en vaardigheden heeft om positief bij te dragen tot de persoonlijke groei van hun medewerkers? Daarbij komt nog dat slechts 26% van de ondervraagde personen (veelal HR) het management van hun organisaties voldoende capaciteiten en vaardigheden toedicht om op een effectieve manier een bijdrage te leveren in de persoonlijke groei van hun medewerkers.
 3. In hoeveel organisaties krijgen medewerkers van hun manager op een constructieve en consistente manier feedback over hun ontwikkeling?
 4. Bij hoeveel van de deelnemende organisaties waren de bedrijfsstrategie en de opleidingsstrategie optimaal op elkaar afgestemd?
 5. In hoeveel gevallen ontbreekt het aan aandacht om de effecten van talentprogramma’s op bv in-, door- en uitstroom te meten?

(Vraag 1: <10%, vraag 2: 26%, vraag 3: 5%, vraag 4: 17%, vrijwel overal)

Lees meer in deze paper.

Reactions (1)
 • Ann Piessens says:

  In my job as consultant i’ve witnessed several companies with similar tendencies. Having worked both on business and HR side, i can admit that both are mostly 2 worlds apart. An HR department and more specific a talent management department should have first of all a strategic position and role in the organisation but secondly and even more important, should play an active and supporting role in the business. So it’s indeed up to the HR department to come up with the strategy, translate this into realistic objectives for business management and support management to obtain these objectives.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.