FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Visserslatijn
published by , on 05/11/2008

Een dierenliefhebber worden zit er voor mij niet in. We hebben vroeger wel een poes gehad maar verder dan een obligate beleefdheidsaai kwam ik zelden. Het is zelfs erger gesteld: iemand heeft een fobie voor gevogelte in mijn genen gestopt. Er kan geen kip of lieve mus mijn pad kruisen of er komen vreemde verwensingen bij me opwellen. Mijn ultieme fear-factor oefening zou ongetwijfeld zijn om enkele minuten op een duivenhok te moeten doorbrengen.

De man die voor mij zat was een veel onschuldiger iemand. Hij was het soort persoon bij wie ik opperwezens ervan verdenk ze met extra aandacht voor zachtaardigheid in elkaar te hebben gestoken. Brave, goede man. Toen we het tijdens een coachingsessie hadden over omgaan met mensen had hij een boekje te lezen gekregen dat ik lang geleden kocht en nog altijd erg waardeer en koester: het prachtige Beter met mensen omgaan. Hoe meer mensenkennis we hebben, hoe beter we met elkaar kunnen functioneren (C. Northcote Parkinson en M.K. Rustomji). Het waren zijn beginnerpasjes op de slappe koord van de communicatie, en hoe ik ook mijn best deed om paralellellen te zoeken met bv de gebruiksaanwijzing van mensen, het bleef allemaal wat ver van zijn bed.

Plots – het gebeurt me soms nog wel – had ik een ingeving! Had hij me niet verteld over zijn hobby, het vissen in ondiepe en gevorderde wateren? Even plots daagde het licht, want veel communicatieve waarheden waren perfect te vertalen naar zijn hobby. De schuchtere kerel bleek open te bloeien bij het vertellen over de diversiteit aan azen en hoe je toch je aanpak bij het inzetten van dat lekkers moest aanpassen aan baarzen, snoeken en nog meer van dat. Hebbes! De communicatiewereld werd voor hem geopenbaard via de zijn glibberige vrienden. Het was hem duidelijk.

Het volstaat in trainingen om het juiste beeld te vinden dat bij deelnemers past. Daarom moeten trainers en coachen veel meer van de kinesist hebben. Die voelt en kneedt tot hij de geblokkeerde spier of het uit de kom gehaalde gewricht opnieuw kan laten zijn werk doen. Er wordt in de trainingswereld veel te weinig getast naar de sleutel tot het begrip en het hart van deelnemers.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.