FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Onbenut talent
published by , on 22/10/2008

Met ‘Het Manifest voor Talent’ wil Vacature ouderen, allochtonen, buitenlandse arbeidskrachten en werknemers met een handicap een zetje in de rug geven. Een campagne die nodig is, want deze mensen vinden moeilijk een job. Een nobel initiatief bovendien. Ik kan me helemaal vinden in de filosofie om deze mensen aan werk te helpen. Alleen heb ik er moeite mee dat deze campagne zich schijnbaar enkel tot bedrijven en ondernemers richt. Zo lijkt het wel of wij onze verantwoordelijkheid schuwen.

Meer dan 20 procent van de actieve bevolking werkt voor de overheid. Enorm veel, maar bovendien zijn er bij de diverse overheden weinig allochtone medewerkers aan het werk. De overheid verschuilt zich achter tal van regeltjes, diploma- en taalvereisten en daardoor kunnen heel wat mensen een mooie overheidsbetrekking meteen vergeten. Omdat ze niet in het juiste vakje passen. Vreemd toch dat onze overheid zelf niet het goede voorbeeld geeft.

Nog eens 20 procent van de werkende Belgen heeft een job bij een multinational. Die grote bedrijven ondernemen inspanningen om mensen uit kansengroepen aan te werven. En toch weet ik uit ervaring dat multinationals niet happig zijn om pakweg oudere werknemers aan te werven. Dat kunnen ze zich veroorloven omdat jonge mensen bij wijze van spreken staan aan te schuiven voor een job bij één van de grote namen.

En dan heb je de talloze kmo’s die voor 60 procent van de werkgelegenheid zorgen in dit land. Veel kmo’s hebben de middelen niet om oudere werknemers in dienst te nemen. Hun loon kunnen we nog wel betalen, maar de talloze beschermingsmaatregelen waarvan oudere werknemers genieten hangen als een molensteen om de nek. Ik zou graag mensen met een pak ervaring op de teller aanwerven, echt waar. Maar het risico is groot. Wanneer ik ze in mindere economische tijden zou moeten laten gaan, kost het een fortuin en breng ik er mijn bedrijf mee in gevaar. Voor andere kansengroepen kan je dan soms weer rekenen op subsidies. Dat is ongetwijfeld goed bedoeld, maar een kmo beschikt doorgaans niet over een HR-afdeling om dat allemaal op te volgen en te regelen. En de zaakvoerder heeft andere dingen aan het hoofd. Die zorgt ervoor dat het bedrijf kan blijven draaien.

Laat er geen misverstand over bestaan, deze campagne is zeker goed bedoeld. Alleen vraag ik me af of het iets zal opleveren. Ik vrees dat de publieke opinie zich nog meer zal afkeren van het bedrijfsleven. Ons blazoen is er in hun ogen sowieso al niet te fraai aan toe. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we dringend moeten onderzoeken hoe het komt dat de kansengroepen het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Met rechtstreeks overleg tussen werknemer en werkgever. Zonder taboes. En met concrete resultaten. Daar twijfel ik geenszins aan.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.