FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Starters gezocht
published by , on 11/09/2008

’t Is weer voorbij, die mooie zomer. Nu ja, mooi. Het weer viel dik tegen. Maar niet getreurd, met de hete sociaaleconomische herfst die voor de deur staat, zijn we deze op-en-top Belgische zomer meteen vergeten. Voor onze economie was het met de huidige politieke en financiële malaise waarin ons land verkeert overigens warm genoeg. Ze zucht en puft al het hele jaar door en heeft dringend nood aan extra zuurstof. Alleen vraag ik me af wie die gaat toedienen. Van een regering die in volle crisis zomaar even twee maanden de stekker eruit trekt, verwacht ik weinig goeds.

Natuurlijk heeft iedereen recht op vakantie, daar gaat het niet om. Maar je moet je moment wel weten te kiezen. Als mijn bedrijf in ademnood zou zitten, geef ik er mijn vakantie graag voor op. Anders heb je na twee weken – laat staan een maand – sowieso niets om naar terug te keren. Andere zeden? Mogelijk. Een bewuste strategie? Ik hoop van niet. Wat er ook van zij, het is tijd voor actie.

Wie durft eindelijk wat doen aan de toenemende inflatie? Wie heeft er de ‘guts’ om de economische trein terug op het juiste spoor te krijgen en durft daar de juiste beslissingen voor nemen, ook als dat tegen de publieke opinie ingaat? Ik hoor het graag.

Misschien wordt het tijd dat onze overheid zich een aantal goede gewoonten uit het zakenleven eigen maakt. Goed bestuur bijvoorbeeld, waar ze zelf zo de mond van vol hebben, zou fantastisch zijn. Maar een simpel ondernemingsplan lijkt me al een prima start. Waar willen we naartoe? Hoe gaan we dat realiseren? Wie doet wat? Tegen wanneer? En vooral: wat gaat dat kosten? Op dit moment worden er immers tal van ballonnetjes opgelaten, maar niemand kent het totale kostenplaatje. De ene belooft een lastenverlaging, de andere dan weer hogere sociale uitkeringen. Allemaal mooi op papier, maar met welk geld? Ik hoor al jaren vertellen dat de staatskas leeg is.

In het bedrijfsleven is het ondernemingsplan de evidentie zelve. Zonder kan je zelfs geen bedrijf starten. Bovendien moet je het voortdurend bijsturen. Blijkbaar gaat die vlieger niet op voor onze overheid. Ze lijken er niet van wakker te liggen als er aan het einde van de rit meer verlies gemaakt wordt dan voorspeld. Tekorten passen ze wel bij met een of andere belastingheffing. Op dat vlak kent hun creativiteit en innovatiedrang geen grenzen. En winst lijkt al helemaal uit den boze, terwijl een mooie oorlogskas altijd van pas komt. Ik krijg stilaan grijs haar van hun gebrek aan ondernemingszin. En dat terwijl ze het zelf zo graag promoten.

Weet je wat? September is een prima maand voor een nieuwe start. Niet enkel onze schoolgaande jeugd, maar ook tal van bedrijven schieten bij het einde van de zomervakantie in een hogere versnelling. De grote zomerslaap is voorbij. Ook voor onze politici wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken, en liefst voor de winterslaap van start gaat. 

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.