FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Sollicitatietips voor … bedrijven
published by , on 18/07/2008

Heb je ondernemingszin? Wil je een bloeiend bedrijf opstarten? Een gouden tip: start een
consultancybureau dat sollicitatietrainingen organiseert … Neen, niet voor werkzoekenden, wel voor bedrijven! Door de vergrijzing en ontgroening van de beroepsbevolking zullen nieuwkomers op de arbeidsmarkt sowieso werkzekerheid hebben. Meer nog, zij zullen hun werkgever zelf kunnen kiezen. Bedrijven zullen zich dus moeten leren verkopen, gaan solliciteren bij kandidaatwerknemers.

Van sollicitanten wordt verwacht dat zij stipt op tijd komen, goed voorbereid zijn, een verzorgd uiterlijk hebben, rustig en zelfzeker overkomen, welbespraakt en gemotiveerd zijn, een stevige bagage aan ervaring hebben en geen te hoge looneisen stellen. Maar wat heeft het bedrijf te bieden? Waarom zou een potentiële werknemer voor hem kiezen en niet voor een andere werkgever? Ook voor bedrijven geldt immers dat je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken.

Daarom enkele sollicitatietips voor een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek met een potentiële werknemer.

 • Een kandidaat apprecieert het niet dat de werkgever een sollicitatiegesprek niet of onvoldoende heeft voorbereid. Vragen over zaken die duidelijk vermeld staan in de motivatiebrief of het cv geven een slordige, ongeïnteresseerde indruk. Daarom: be prepared!
 • Van kandidaten wordt verwacht dat ze zich netjes op tijd aanbieden voor testen of een gesprek, terwijl bedrijven er soms weken over doen om een sollicitatieprocedure af te ronden. Tot grote ergernis van heel wat potentiële werknemers, die andere interessante werkaanbiedingen krijgen. Met alle gevolgen vandien …
 • Ook van de werkgever wordt een verzorgd uiterlijk verwacht. Zowel de receptioniste, als de
  bedrijfsmedewerkers die aanwezig zijn tijdens het sollicitatiegesprek weerspiegelen met hun
  kleding en uiterlijk de bedrijfssfeer. Een slordig uiterlijk geeft een onplezierige indruk. Dit geldt ook voor de bedrijfsomgeving: een modern en licht gebouw dat goed gelegen is, trekt meer sollicitanten aan dan een vies, oud gebouw dat zich in een afgelegen stadsdeel situeert.
 • De interviewer moet net als de kandidaat rust, zelfzekerheid en een zekere motivatie uitstralen. Een zenuwachtig wriemelende HR-manager die weinig overtuigend de visie en strategie van zijn bedrijf uit de doeken doet, schrikt sollicitanten af.
 • Net als bij een kandidaat-werknemer speelt de ervaring en de reputatie van het bedrijf een
  doorslaggevende rol in het keuzeproces van de kandidaat. Het komt er dus op aan die reputatie en ervaring in de sector goed uit de verf te laten komen bij potentiële werknemers. Stel dus een aantrekkelijk bedrijfs-cv op!
 • Ten slotte moet het bedrijf zijn sterke troeven trachten uit te spelen om potentiële werknemers te overtuigen. Een bedrijf dat prachtige doorgroeimogelijkheden biedt of aantrekkelijke randactiviteiten zoals kinderopvang ontplooit, kan dit maar best uitspelen bij potentiële werknemers. Naast een aantal evidente elementen zoals loonvoorwaarden en werkomstandigheden zijn de bovengenoemde tips onontbeerlijk om een blijvende indruk te maken bij kandidaat-werknemers. De tijden dat kandidaat-werknemers in rijen stonden aan te schuiven zijn voorbij. En de demografische voorspellingen zijn duidelijk: de beroepsbevolking zal de komende jaren verder dalen en de krapte op de arbeidsmarkt zal toenemen. De periode dat bedrijven in een luxepositie zaten, is voorbij en ook zij moeten nu hun schoenen poetsen en hun beste kleren aantrekken om die felbegeerde gemotiveerde en talentvolle werknemers binnen te halen. De wereld op zijn kop of is een verandering van perspectief bij tijd en wijlen een gezonde verademing?

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.