FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Kom en vlieg met me mee
published by , on 13/07/2008

Terwijl ik zat te wachten in de vertrekhal van Brussel Nationaal , las ik een artikel over de recente ondergang van een aantal toonaangevende zakenlui – O’Neal bij Merrill Lynch, Prince bij Citigroup en Wuffli bij UBS. Uit hun ‘in memoriam’ bleek dat het steeds weer om bijzonder sterke personaliteiten ging , maar wel gereserveerde individuen , die naar het zwaard hadden gegrepen, en daardoor ook waren omgekomen. Het deed me vermoeden dat slechts weinige leiders aan de top voeling hebben met hun basis – zelfs niet met hun eigen werknemers. Schitterende technici, strategen en onderhandelaars, dat wel, mensenlievend of “ people oriented”, dat niet.

Terwijl ik opkeek van mijn krant, zag ik een 747 over de tarmac taxiën, de witte romp versierd met de bloedrode letters Cargo B. Dat zette me nog sterker aan het denken.

De CEO van Cargo B is een man die bewijst dat leiders niet altijd die koele kikkers zijn, opgesloten in hun ivoren toren. Rob Kuijpers heeft zijn hele carrière lang aangetoond dat niet alleen mensen tellen, maar dat interesse tonen voor hun ideeën en verwachtingen ook echt werkt.

Al toen hij nog een Davis Cup-speler was en een rijzende ster bij voedselgigant Heinz, was Kuijpers een ‘people person’. Later bij DHL bewees hij met iedereen uit de onderneming overweg te kunnen, door mee te spelen in het voetbalteam van het bedrijf. Toen hij door Etienne Davignon werd aangesproken om SN Brussels te doen herrijzen uit de assen van Sabena, zou hij elke werknemer persoonlijk geïnterviewd hebben. Toen de luchtvaartmaatschappij het moeilijk kreeg, reed Kuijpers rond met personeelsbusjes en vloog mee in de cockpit en cabine om zijn personeel te motiveren. Zijn ‘vergaderingen in de wandelgangen’ – waarbij elke werknemer hem kon onderbreken om een thema of idee aan te kaarten – zijn legendarisch.

Een ander berucht moment is toen hij een internationale vergadering vertelde waarom directeurs human resource eigenlijk overbodig zijn (ik kan het weten, want ik was erbij!). Zijn redenering was eenvoudig – hij WAS de directeur HR én de CEO tegelijk!

CEO’s als echte leiders van mensen zijn zeldzaam – ze laten de details doorgaans aan iemand anders over. Managers schuiven mensen heen en weer, strategen kopen en verkopen, zelfpromotors zorgen voor krantenkoppen, maar goede leiders zijn een bron van inspiratie en motivatie. Ze weten hoe ze mensen achter zich kunnen krijgen, ze kunnen sturen en de kans geven om hun natuurlijke potentieel te ontwikkelen.

Ik ben er zeker van dat Rob Kuijpers geen gouden handdruk kreeg die ook maar enigszins in de buurt komt van die van de topleiders van UBS en Citigroup, maar toen ik die 747 over het vliegveld zag taxiën, dacht ik aan twee dingen:

– Waar hij ook is (hij zit waarschijnlijk op een vliegtuig met de bemanning te praten), Rob Kuijpers heeft het naar zijn zin, en zijn mensen ook, en dat weten ze allebei naar waarde te schatten

– Misschien moeten onze CEO’s eens nadenken over wat hun ‘in memoriam’ zal vertellen over de opinie van de mensen waarvan ze denken dat ze die leiden.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.