FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
(T)huiswerk
published by , on 21/06/2008

Grote paniek, een paar weken terug, toen het personeel van de NMBS sporend België in een wurggreep hield. Gegarandeerd megafile van Aarlen tot Oostende, voorspelden deskundigen een dag of twee voor de treinstaking. Loos alarm, zo bleek achteraf. Het verkeer op onze snelwegen is nog nooit zo vlot als toen verlopen.

Logisch. Heel wat mensen hadden hun voorzorgen genomen, ook vrienden en kennissen van mij. Een minderheid onder hen koos voor een snipperdag, de meerderheid besloot een dagje van thuis uit te werken. De dag erna schuwden de nieuwbakken telewerkers de grote woorden niet. Ze hadden het gevoel dat ze echt een stevige streep hadden kunnen doortrekken. Geen afleiding, weinig telefoontjes, geen collega’s met vervelende vragen. Ideaal.

Een thuiswerker verzet meer werk dan een medewerker op kantoor. Dat zegt de directeur van een groot Amerikaans ICT-bedrijf in een artikel dat ik onlangs las. Daar ben ik het volledig mee eens. Zolang het om plichtsbewuste thuiswerkers gaat.

Telewerken kan helpen. Zeker als je een opdracht uiterst geconcentreerd moet afwerken en een scherpe deadline vervaarlijk om de hoek loert. Eventjes die afgeschermde huiscocon in en maar rammen op je computerklavier. Kinderen op school, partner op het werk, je vaste stek een oase van rust. Die taak, waar je tegenop zag, is zo afgerond. Je moet al goed gek zijn om niet van thuis uit te werken, hoor ik u denken.

En toch ben ik geen fan van systematisch thuiswerken. In de ideale wereld moet het kunnen, maar in de praktijk hangt het af van de instelling van elke werknemer. Plichtsbewuste werknemers kunnen voor mijn part gerust veel thuiswerken. Maar wat met collega’s die er de kantjes van af lopen? Een telewerker die meer in zijn sofa ligt te chillen, plaatst zo je hele beleid in thuiswerken op de helling. En dat is jammer voor de collega’s die thuis wel hard zwoegen.

Telewerken heeft ook stevige repercussies op een onderneming. Hoe kan je je medewerkers controleren? Niet dat ik Big Brother ben, maar ik betaal mijn medewerkers wel om te werken, niet om te strijken. Bovendien doen zich nog andere kwesties voor. Wie neemt de meerkosten van alle internetverbindingen, nodig om thuis te kunnen werken, en de aankleding van een thuiskantoor op zich? Wat met de bedrijfswagen? Zijn je medewerkers bereid hun auto te delen met andere telewerkers? Je merkt het, iedereen laten telewerken zonder je bedrijf op extra kosten te jagen, is sneller gezegd dan gedaan.

Noem me naïef, maar ik ben er ook zeker van dat zowat alle werkende mensen niet de hele tijd willen telewerken. Wat met die fijne babbels op kantoor, de verfrissende lunchpauzes met de collega’s of gewoon de sfeer van een geoliede bedrijfsmachine? Alleen is maar alleen, wanneer je thuis je laptop aansluit om aan de werkdag te beginnen. Ook al kan een portie telewerk soms soelaas bieden, wij mensen blijven toch sociale dieren. Maar goed ook.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Reactions (1)
 • Chris Stapper says:

  Telewerken is een erg interessant onderwerp, een paar ideetjes:

  Het weinig doen kun je denk ik deels oplossen door met doelen te werken. Wellicht met een stukje prestatiebeloning, dan heb je meer kans dat er thuis ook hard wordt gewerkt.

  Wat mij ook een sterk punt van thuiswerk lijkt is dat je laat zien dat je de werknemer vertrouwt. En dat werkt ook motiverend.

  Structureel thuiswerken lijkt me op de wat langere termijn inderdaad risicovol, als je eenmaal merkt dat er geen repercussies komen als je een dag thuis niks doet, dan wordt het heel makkelijk om dat vaker te doen.
  Lastige afweging dus..

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.