FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Parttime perikelen
published by , on 12/06/2008

Onlangs zat ik op Jump, het eerste publieksforum over het beroepsleven en de loopbaanplanning van de vrouw. Ik nam er deel aan een panelgesprek over vrouwen en carrière. Altijd interessant, natuurlijk, maar blijkbaar trapte ik toch op een aantal gevoelige tenen.

Feit: 43 procent van de Belgische vrouwen werkt niet fulltime en dat al rond de leeftijd van 30. Dat soort cijfers verbaast me altijd. Het toont duidelijk aan dat ons sociaal stelsel erg vrouwvriendelijk is. Willen vrouwen heel wat tijd besteden aan hun gezin, dan kunnen ze zonder al te veel problemen parttime aan de slag. Het gaat daarbij om een persoonlijke keuze die iedere vrouw al dan niet neemt. Niets op tegen, trouwens. Meer nog, ik begrijp vrouwen die kiezen voor een deeltijdse job. Als vrouw hou je aan het eind van de maand soms meer over door, al dan niet gedeeltelijk, thuis te blijven. Denk maar eens aan al het geld dat je uitspaart aan kinderopvang bijvoorbeeld.

Wat me echter wel verbaast, zijn de talloze jeremiades van vrouwen die beweren dat ze niet over dezelfde arbeidskansen en doorgroeimogelijkheden beschikken als mannen. Ook op dit vrouwenforum hoorde ik heel wat ronkende verklaringen in die richting. Wel, sta me toe even te nuanceren.

Tot spijt van wie het benijdt: een belangrijke en leidinggevende functie is moeilijk te combineren met deeltijdse arbeid. Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat je in een verantwoordelijke job zelf het goede voorbeeld geeft en erg hard werkt. Ongeacht of je man of vrouw bent. Managen betekent er zijn voor je medewerkers, hen verder helpen als ze met vragen zitten en de problemen die zich voordoen oplossen. Op de koop toe kan je niet voorspellen wanneer je moet ingrijpen. Je moet dus constant op de werkvloer aanwezig of op zijn minst beschikbaar zijn. Moeilijk, natuurlijk als parttimer.

Blijkbaar schrikken andere vrouwen als ik dit zo ongezouten zeg. Temeer omdat ik zelf een vrouw ben. Wij vrouwen worden geacht allemaal aan hetzelfde zeel te trekken en te ijveren voor flexibele arbeidstijden, mooie lonen en dito functies. Ik zou hier al te graag aan meedoen, geloof me. Spijtig genoeg ben ik op de werkvloer allereerst werkgever en pas dan vrouw. Het economisch plaatje, daar draait het voor mij in de eerste plaats om.

Kijk, ons sociaal stelsel moet solidariteit bieden aan iedereen die het nodig heeft en niet aan iedereen die het wil. Dat staat voor mij buiten kijf. Wil je deeltijds werken, is dat je volste recht. Onze sociale zekerheid laat het toe en moedigt het nu zelfs aan. Niet echt logisch, vind ik. We zouden eerst en vooral voltijds werkende mensen moeten belonen. Zij dragen de economie en zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van een zekere welvaart.

Als vrouwen willen meedoen met de grote ‘jongens’, zullen ze moeten leren stilstaan bij de essentie: hoe gaan we onze economie opkrikken? En niet: hoe gaan we meer verdienen door minder te werken? Als we zo voortdoen is het binnenkort gedaan met al dat deeltijds werken. En voor veel vrouwen zou dat jammer zijn. Een verwittigd vrouw is er, net als een man, alvast twee waard.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.