FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Perceptie of realiteit?
published by , on 08/06/2008

Een derde van de Vlaamse jongeren werkt onder het niveau van zijn diploma aan en is dus overgekwalificeerd voor zijn job. Dat besluit het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen na een rondvraag bij 9000 jongeren. Leuk om weten, maar kan je spreken van een valabel onderzoek als je enkel de jongeren bevraagt? Werkgevers kunnen de dingen ongetwijfeld meer in perspectief plaatsen.

Als je net van de schoolbanken komt, heb je nog alles te leren. De praktijk op de werkvloer staat vaak mijlenver van wat je cursussen lieten uitschijnen. Gevolg: een pas afgestudeerde begint vaak onderaan de ladder. De kneepjes van het vak leren en stilaan opklimmen, dat is het ideale scenario en het logische groeipad. Iedereen met een minimum aan ervaring weet dat.

Bewijs je in je job, toon wat je in je mars hebt en dan kom je er wel. Die filosofie hanteer ik ook in mijn bedrijven. Ik heb veertig werknemers in dienst en de gemiddelde leeftijd is 27 jaar. Zeer jonge mensen dus, maar ik ben bereid hun alle kansen te geven. Maar een jonkie die net afgezwaaid is van de universiteit of de hogeschool hoeft dus niet meteen een hoge functie te verwachten. Dat kan, maar pas als hij of zij me met daden weet te overtuigen.

Toch merk ik dat heel wat jongeren dat geduld niet meer opbrengen. Na een paar maanden willen ze al een stapje hogerop. Voor de werkgever is dat te nemen of te laten. Anders trekken ze naar een ander bedrijf dat hun een fraaier aanbod belooft. Tja, pak je boeltje dan maar, denk ik dan. Het gras zal altijd groener zijn aan de overkant.

Twee jaar geleden had ik er nog zo eentje op kantoor. Die sloeg alle records: 25 jaar, net in dienst en meneer kwam me droogweg vertellen dat hij ons ging verlaten. Hij vond maar één plaats geschikt voor hem: de mijne. En aangezien mijn stoel niet snel zou vrijkomen, voelde hij zich genoodzaakt andere oorden op te zoeken. In twee jaar tijd heeft hij al bij twee andere bedrijven gewerkt en nu probeert hij het als zelfstandig ondernemer. Ongelofelijk ambitieus of belachelijk ongeduldig? De tijd zal het uitwijzen.

Ik vind het alleszins jammer dat de rondvraag van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen zich enkel toespitst op jongeren. Ook de mening van de werkgevers, HR-verantwoordelijken en andere ervaringsdeskundigen doet er in deze toe. Nu kan ik me niet van de indruk ontdoen dat deze studie eerder de perceptie dan de realiteit bij onze jongeren meet. Opgelet daarmee, want veel te vaak maakt perceptie realiteit.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.