FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
De dilemma’s van een ondernemer
published by , on 09/05/2008

Heel wat ‘jonge’ ondernemers uit mijn vriendenkring trekken aan de alarmbel. Vol goede bedoelingen richtten ze een paar jaar geleden een eigen zaak op, daarin met raad en daad bijgestaan door tal van organisaties en de overheid. Die hielden hun handje maar wat graag vast toen de nieuwbakken ondernemers zich met babystapjes een weg baanden langs tal van formaliteiten. Starters kunnen altijd op sympathie rekenen. Het is blijkbaar pas na verloop van tijd dat je als ondernemer een sociale paria wordt. Maar goed, ik wijk af.

Nu hun zaak volwassen is, worden ze met heel andere dilemma’s geconfronteerd. Een eerste medewerker aanwerven bijvoorbeeld. Hoe triviaal ook, voor iemand die zijn zuurverdiende spaarcentjes en meer investeerde, is het niet evident af te stappen van de idee dat hij alle touwtjes zelf in handen heeft. Niet geheel onterecht.

Zo heb ik een vriendin die zich als zelfstandig consulente vestigde. Het gaat haar voor de wind. In die mate dat ze eigenlijk een werknemer in dienst moet nemen om alles nog rond te krijgen. Maar ze durft niet. Haar eerste medewerker een paar jaar geleden, was frequent ziek. Omdat ze zijn loon moest blijven doorbetalen, schoot er voor haar nauwelijks wat over. Ze is toen, uit noodzaak, op de rem gaan staan. Weg mooie groeicurve. Terug naar af.

Twee andere vrienden hebben de knoop wel doorgehakt; alleen niet zoals verwacht. De ene gaat opnieuw in vast dienstverband aan de slag omdat hij de onzekerheden van het bestaan als zelfstandige beu is. De andere gaat een deel van haar diensten uitbesteden in onderaanneming. Dat bespaart haar alvast de personeelsbeslommeringen.

Het zijn slechts een paar voorbeelden, maar zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze illustreren perfect dat veel ondernemers met vragen zitten. Ook als ze al wat langer aan de slag zijn, zoals ik bijvoorbeeld. Je hoort of leest daar zelden wat over. Zodra je als ondernemer wat kilometers op de teller hebt, lijkt het wel dat je de rit verder alleen moet uitzitten. Daar heb je voor gekozen, toch?

Alsof ondernemers nooit twijfelen. Ze liggen ’s nachts vaak met opengesperde ogen te piekeren over hun beslissingen of – erger nog – het uitblijven daarvan. Ze hebben nood aan een stevig klankbord, een instantie die verder denkt dan het papierwerk en die hen ook als mensen behandelt.

Ik ben alleszins voorstander om vanuit de overheid gratis advies te krijgen over pakweg personeelszaken, subsidies en juridische kwesties. Voorts zou het ook fijn zijn om een fonds te kunnen aanspreken voor goedkope overbruggingskredieten, wanneer je het als ondernemer even hard te verduren hebt of zware investeringen moet aangaan om je bedrijf een grote sprong voorwaarts te laten maken. Wishful thinking? Misschien wel, maar ik hoop van niet. Het zou alvast heel wat ondernemers geruststellen en motiveren om toch door te zetten waar ze nu afhaken. Vergeet niet: een gemotiveerde ondernemer investeert voor twee…

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.