FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Wie het schoentje past
published by , on 29/04/2008

‘Verontwaardiging is het begin van alles’, luidt de kop bij een recent interview met vakbondsleiders Luc Cortebeeck (ACV) en Rudy De Leeuw (ABVV) in Humo. Het is meteen de enige stelling in het artikel waar ik het mee eens ben. Heel wat uitlatingen verderop in de tekst vind ik ‘verontwaardigend’. Ik heb een belangrijke boodschap voor beide heren: stop er alstublieft mee alle bedrijven over dezelfde kam te scheren. Een kmo is geen multinational.

Het bedrijfsleven krijgt al langer de wind van voren. Maar de jongste maanden loopt het echt de spuigaten uit. Ik kan geen krant of magazine openslaan zonder pagina’s kritiek op de bedrijfswereld te lezen. We krijgen te veel cadeautjes van de nieuwe federale regering, het is onze fout dat de koopkracht daalt en we zeuren teveel over de hoge loonkosten in dit land. Ondernemers worden aan de schandpaal genageld. Zonder onderscheid. Dat het vaak de grote bedrijven zijn die aan de basis van zoveel wrevel liggen, lijkt niemand te interesseren. Kleine ondernemers zijn sjoemelaars en bedriegers, toch?

Beide vakbondsleiders doen er in Humo nog een schepje bovenop. Zo beweren ze dat de Belgische economie slabakt omdat bedrijven hier niet innovatief genoeg zijn. Dat doet pijn. Gelooft de vakbondstop echt dat kmo’s overleven als ze een alledaagse en banale output leveren? Komaan zeg. Niet de ondernemers die ik ken. Die werken hard aan een creatief en gedurfd aanbod. Meteen de verklaring van hun succes. Zonder innovatie legt een kmo geheid het loodje.

Eerlijk gezegd, het komt niet aan de vakbond toe ondernemend België wat dan ook te leren inzake innovatie. Zij vinden al jaren het warm water opnieuw uit. Innoveren, zegt u? Wie het schoentje past…

Toegegeven: als ik de winstcijfers van sommige multinationals zie of hoor welke bonussen zij aan de bedrijfstop uitkeren, gaat het mij ook duizelen. Dat de vakbond daarop inpikt, ligt voor de hand. Het thema, hoe uitgemolken ook, blijft mediageniek. Als die bedrijven bij een klein dipje vervolgens heel wat mensen op straat zetten, begrijp ik de verontwaardiging.

Maar wat heeft dat alles te maken met de kmo? Niets, dat verzeker ik u. Als wij mensen op straat zetten, is dat om te overleven. Niet om de aandelenkoers op te krikken of de winst veilig te stellen. Dat heet de tering naar de nering zetten. Doen we dat niet, dan staat iedereen op straat. Zijn we daar bij gebaat?

Heren, het wordt tijd dat u beseft dat uw drang om de werknemer van de grote ondernemingen te beschermen, leidt tot overregulering voor de kmo’s. Al die wetten op maat van de grote jongens maken het ons niet makkelijk. Zeker niet als je net gestart bent. Let op dat u niet het omgekeerde bereikt van wat u beoogt. Samen zijn de kmo’s goed voor 60 procent van de tewerkstelling in ons land. U wilt toch niet dat daar een grote herstructurering wordt doorgevoerd? Ook een verwittigd vakbondsman is er twee waard.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.