FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Babynonsens
published by , on 30/03/2008

Kathleen Van Brempt is mama geworden en dat zullen we geweten hebben. Terug van 10 weken moederschapverlof, pakt de Vlaamse minister meteen uit met een nieuw voorstel: het vaderschapsverlof uitbreiden. Leuk idee, hoor ik alle papa’s in spe denken. Maar als je het mij vraagt, ruikt het hier vooral naar goedkoop populisme…

Het moet zijn dat Van Brempt erg eenzaam was de afgelopen maanden. Tien dagen vaderschapsverlof zijn zo om, daar ben ik het als mama van drie volmondig mee eens. En eens papa terug aan de slag is, sta je er natuurlijk alleen voor. Het past helemaal in het kraam van een Minister van Gelijke Kansen om ook papa voldoende tijd met zijn kersverse spruit cadeau te doen. Allemaal goed en wel, maar dergelijke maatregelen hebben serieuze gevolgen voor onze bedrijven. Wie zal de kosten van het uitgebreid vaderschapverlof dragen? En hoe zullen bedrijfsleiders de afwezigheid van de gelukkige papa’s opvangen op de werkvloer? Daar wordt met geen woord over gerept. Misschien heeft Van Brempt er nog niet bij stilgestaan?

Ben ik nu de enige die over zijn nek gaat van al dat lukraak populistisch gelal dat enkel dient om extra zieltjes voor zich te winnen bij de volgende verkiezingen? Wat met de realiseerbaarheid van al die ideeën? Gratis hier, meer verlof daar,… Wie gaat dat allemaal betalen? Het wordt tijd dat politici gaan nadenken voor ze een idee lanceren. En liefst ‘onverwijld’.

Vertel me liever eens hoe je meer vaderschapverlof gaat laten rijmen met een stijging van de werkzaamheidsgraad? Je kan toch moeilijk ontkennen dat er in België al meer dan voldoende systemen van arbeidsonderbreking bestaan? Die worden al genoeg misbruikt. Belgen zijn daar altijd erg creatief in geweest. En de overheid zet maar al te vaak de kat bij de melk.

Ik heb een idee voor Kathleen Van Brempt. Als we nu eens eerst werk zouden maken van gelijkheid tussen alle moeders? Dat lijkt me veel belangrijker. Ze mag het mij altijd eens komen uitleggen waarom ik als zelfstandige ondernemer geen drie maanden zwangerschapverlof krijg, waarom ik minder kindergeld toebedeeld krijg, enz. Nee, toen ik beviel van mijn kinderen had ik recht op drie weken ouderschapsverlof. Niets meer. En geen enkele politica die in de bres springt om deze onrechtvaardige realiteit uit de wereld te helpen. Denken ze soms dat vrouwelijke ondernemers geen moederhart hebben?

Eigenlijk lachen de beleidsmakers ons uit. Je moet goed gek zijn om in dit land een bedrijf uit de grond te stampen en daar bloed, zweet en tranen voor te laten. Stank voor dank, dat is het enige dat je in ruil terugkrijgt. Als we er als ondernemers nu eens allemaal de brui aan geven? Kunnen er meteen een pak mensen met “verlof”. Op kosten van de staat, welteverstaan. Of kraam ik nu ook al babynonsens uit?

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.