FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
De wereld is aan de durvers
published by , on 27/02/2008

Elke goed draaiende onderneming heeft een aantal mensen nodig die buiten de lijnen kleuren. Zo meent de Amerikaanse managementprofessor John Sullivan. En nee, dat buiten de lijnen kleuren heeft niks te maken met het omzeilen van bestaande regels en wetgeving, maar wel met het aanbrengen van frisse, creatieve en vernieuwende ideeën. Hij raadt de hr-sector aan om ‘anders zijn’ als een pluspunt te zien.

Sullivan slaat de nagel op de kop. Heel wat rekruteerders en hr-managers filteren een groot aantal kandidaten aan het begin van het rekruteringsproces onmiddellijk weg. Geen of een ongepast diploma, amper relevante ervaring voor de vacante job, te jong, te oud… Menig kandidaat krijgt meteen een standaardmailtje doorgestuurd om hen vriendelijk te bedanken, lees: af te wijzen.

Veel hr-verantwoordelijken werken met te enge checklists bij het aanwerven van nieuwe mensen. Alle kandidaten die niet aan al deze criteria op de lijst beantwoorden, mogen het schudden. Dat zo al eens een ruwe diamant in de prullenmaand verdwijnt, vergeet men al te vaak. Spijtig, hoor je heel wat rekruteerders zeggen. Gemiste kans, zeg ik.

Heel wat mensen denken volgens een vast stramien en blijkbaar hebben ook professionals uit de rekruteringswereld het moeilijk om dat enge denkkader te verlaten. Jammer, maar niet onlogisch als je ziet hoe het hele opvoedingsproces erin bestaat om ons vooral binnen de lijntjes te laten kleuren. De ‘doe maar normaal, dat is al gek genoeg’-filosofie. Het fnuikt onze creativiteit, onze spitsvondigheid en zorgt ervoor dat we denken in geijkte patronen.

Daarom vind ik het belangrijk dat een kandidaat vooral opvalt wanneer hij zijn motivatiebrief en CV doorstuurt. Dat wil niet zeggen dat relevante ervaring en vergaarde kennis daarom totaal onbelangrijk zijn, maar lees ik een originele vondst of een opmerkelijke kwinkslag in die documenten, dan ben ik geneigd die persoon uit te nodigen voor een  goed gesprek. Gewoon om te polsen of hij of zij frisse inzichten heeft, nieuwe ideeën aanbrengt en ‘out of the box’ kan denken. Je mag niet vergeten dat het meestal buitenstaanders zijn die je wijzen op dingen die schijnbaar vanzelfsprekend zijn maar toch niet gebeuren in je onderneming. Zij kunnen nieuwe impulsen kunnen geven aan je bedrijfsvoering.

Zelf heb ik al heel wat zogenaamde buitenbeentjes aangeworven, met succes. Ik raad het iedereen aan. Zo’n collega blijft je verbazen met zijn ideeëndrift. Een geweldige aanwinst voor elk bedrijf. Moraal van het verhaal: eens buiten de lijnen kleuren loont, en dat moet je ook van je medewerkers verwachten. De wereld is aan de durvers; ongeacht wat mama, papa of je oud-leraar daarvan denken.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.