FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Oeps, verkeerde keuze
published by , on 17/02/2008

Ocharme Peter Leyman. Koos een aantal maanden geleden vol idealisme voor de politiek, maar stapt er nu gedesillusioneerd uit. En hij krijgt de wind van voren. Nochtans heeft iedereen het recht om eens een verkeerde carrièrekeuze te maken. En zeker de overstap van zakenwereld naar politiek lijkt me allesbehalve evident.

De politieke wereld en het bedrijfsleven. Andere zeden, andere gewoontes. Ondernemers die vol goede bedoelingen kiezen voor het politieke pluche, maken het er zelden waar, op de spreekwoordelijke uitzondering na. In het bedrijfsleven moet je snel beslissingen nemen, duidelijke doelen vooropstellen, liefst mooie resultaten boeken en de lange termijn voor ogen houden.

In de politiek is dat minder evident. Je komt er terecht in een wereld waar het kortetermijndenken overheerst. Als politicus moet je in de media en bij het grote publiek zo snel mogelijk scoren, omdat er altijd wel nieuwe verkiezingen aankomen. Dien je een goed onderbouwd wetsvoorstel in, mag je blijkbaar al blij zijn dat het parlement dit behandelt voor het einde van de legislatuur. Niet mijn kopje thee.

Politicoloog Carl Devos vindt dat zakenleven en politiek vaak een slecht huwelijk vormen, las ik in een krant. Volgens hem zien ondernemers en topmanagers door het politieke bos de bomen niet meer omdat ze zich teveel richten op economische thema’s. Gek. Mij lijkt het logisch dat ze dit doen. Ondernemers die de politieke overstap wagen, hebben tonnen economische ervaring. Waarom zouden ze er niets mee doen? Integendeel, vaak maken ze de overstap om net voor hun collega-ondernemers iets te betekenen.

Begrijpt de politieke wereld wel wat ondernemers nodig hebben om de economie te stimuleren in ons land? En zo ja, durven ze dan wel maatregelen nemen die ons economische zuurstof geven? Ik merk vaak dat politici op dat vlak in een wurggreep zitten, omdat ze geconfronteerd worden met een pak interne belangen, relaties en conflicten. Echt stimulansen voor de bedrijfswereld blijven uit. Een gemiste kans.

Ik begrijp overigens niet waarom Peter Leyman zo nodig kop van jut moet zijn, nu hij er de brui aangeeft. Eerlijk gezegd, ik voel eerder bewondering voor de man. Je moet maar durven consequent te zijn, zeker in de erg gemediatiseerde Belgische politiek. Alsof Leyman niet wist dat hij een hele storm over zich zou krijgen. Heel wat anderen blijven dan liever in hun gouden kooi zitten. En daar schiet niemand wat mee op. 

Als ondernemer moet je alleszins begrip tonen, wanneer het met een nieuwe medewerker niet lukt. Tegenpruttelen of ruziën heeft weinig zin. Zaak is om snel de knoop door te hakken, zodat alle partijen verder kunnen. De betrokken werknemer is dan een illusie armer, maar een zeer waardevolle ervaring rijker. Die weet tenminste wat hij niet wil. En daar zijn heel wat anderen nog lang niet uit…

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.